a
kamczatka: Pochodna funkcji:
| | 3sin2x | | 1 | | 3sin2x | |
y' = (ln |
| )' = |
| * ( |
| )' |
| | e4x − cos5x | | | | e4x − cos5x | |
| | (3sin2x)'(e4x − cos5x) − (3sin2x)(e4x − cos5x)' | |
* |
| |
| | (e4x − cos5x)2 | |
| | 3(sin2x)'(e4x − cos5x) − (3sin2x)[(e4x)' − (cos5x)'] | |
= |
| |
| | (3sin2x)(e4x − cos5x)2 | |
| 6cos(e4x − cos5x) − (3sin2x)[44x + 5sinx] | |
| |
| (3sin2x)(e4x − cos5x | |
Może mógłby ktoś pomóc albo powiedzieć co jest nie tak ? Bo w odp mam wynik:
| e4x −cos5x)(6sinxcosx(e4−cos5x)−3sin2x(4e4x 5cos4xsinx)) | |
| |
| 3sin2x(e4x−cos5x)2 | |
8 wrz 15:51
Janek191:
| | 3 sin2 x | |
y ' = [ ln |
| ]' = |
| | e4x − cos5 x | |
| | e4x − cos5 x | | 3 sin2 x | |
= |
| * [ |
| ] ' = ... |
| | 3 sin2 x | | e4x − cos5 x | |
8 wrz 16:01
kamczatka: | | 1 | |
nie bardzo rozumiem co zapisałeś? bo( lnx)' to wzór |
| |
| | x | |
więc nie rozumiem co zapisałeś
8 wrz 16:12
kamczatka: aha już wiem odwróciłeś chyba ten 1 ułamek ?
8 wrz 16:14
kamczatka: możesz powiedzieć jak ten ułamek odwróciłeś ?
8 wrz 16:16
8 wrz 16:18
kamczatka: nie wiem nadal coś nie wyszło:
ciąg dalszy od postu Janka:
| | (3sin2x)'(e4x−cos5x)−(3sin2x)(e4x−cos5x)' | |
|
| |
| | (e4x−cos5x)2 | |
| | (e4x − cos5x)*6cosx(e4x−cos5x)−(3sin2x)(e4x*4+5sinx) | |
= |
| |
| | 3sin2x(e4x − cos5x)2 | |
| | (e4x − cos5x)*6cosx(e4x−cos5x)−(3sin2x)(e4x*4+5sinx) | |
= |
| |
| | 3sin2x(e4x−cos5x)2 | |
8 wrz 16:34
kamczatka: coś jest źle ?
8 wrz 16:50
john2: nie wiem czy nadążam za Tobą, ale chyba to:
(3sin2x)' = ( 3(sinx)2 )' = 6sinx * (sinx)'
(−cos5x)' = ( −(cosx)5) )' = −5cos4x * (cosx)'
8 wrz 16:56
john2: poza tym skąd drugie (e4x − cos5x) w liczniku w przedostatniej linijce?
8 wrz 16:59
kamczatka: | | 3sin2x | |
w liczniku skorzystałem ze wzoru na dzielenie dla tego: ( |
| )' |
| | e4x − cos5x | |
temu 2 razy jest e
4x − cos
5x
8 wrz 17:02
john2: aha wymnożyłeś z poprzednim ułamkiem, ok
8 wrz 17:02
john2: tylko, że znowu, pamiętaj, żeby przemnożyć cały licznik przez (e4x − cos5x}) a nie tylko
odejmną
8 wrz 17:03
kamczatka: chciałoby się Tobie to zapisać choć jedną linijkę ?
8 wrz 17:11
john2: ok, tylko teraz muszę iść, za godzinę, góra dwie, będę z powrotem
8 wrz 17:14
john2: licznik drugiego ułamka
(3sin2x)' * (e4x − cos5x) − 3sin2x * (e4x − cos5x)' =
= 6sinx * cosx * (e4x − cos5x) − 3sin2x * (4e4x − 5cos4x * (−sinx)) =
= 6sinx * cosx * (e4x − cos5x) − 3sin2x * (4e4x + 5sinx * cos4x)
Mnożę ten licznik przez licznik pierwszego ułamka:
(e4x − cos5x)*[6sinx * cosx * (e4x − cos5x) − 3sin2x * (4e4x + 5sinx * cos4x)]
czynnik (e4x − cos5x) skróci się z mianownikiem
więc zostanie
6sinx * cosx * (e4x − cos5x) − 3sin2x * (4e4x + 5sinx * cos4x)
A w mianowniku będzie 3sin2x * (e4x − cos5x)
Raczej nie ma sensu nic więcej robić z tym licznikiem, choć nie wiem, jak masz w odpowiedzi.
8 wrz 19:27
john2: Skróci się sinus jeszcze
8 wrz 19:31
john2: | 6cosx * (e4x − cos5x) − 3sinx * (4e4x +5sinx * cos4x) | |
| |
| 3sinx * (e4x − cos5x) | |
8 wrz 19:34
aaa: ok dzięki
8 wrz 21:25