| √4x+17−5 | ||
limx→2 | ||
| tg(x−2) |
| 0 | ||
.., możesz regułą Hospital'a, bo masz nieoznaczoność [ | ] | |
| 0 |
| √4x+17−5 | ||
lim x→2 | = | |
| tg(x−2) |
| (√4x+17−5)(√4x+17+5)cos(x−2)*(x−2) | ||
= lim x→2 | = | |
| sin(x−2)(√4x+17+5) |
| x−2 | 4x+17−25 | |||
= lim x→2 | * cos(x−2)* | = | ||
| sin(x−2) | √4x+17+5 |
| 4*2−8 | 0 | |||
= 1* cos0 * | = 1*1* | = 0. ... ![]() | ||
| √25+5 | 10 |
Końcowy wynik wyszedł mi taki sam choć trochę inaczej zrobiłem.
Dzięki za pomoc
| 2cos2(x−2) | |||||||||
...= H= lim x→2 | = | = | ||||||||
| √4x+17 |
| 2*cos0 | ||
= | = 25√5 − szukana granica . ... ![]() | |
| √5 |
| 2 | ||
Szukana granica to | . ![]() | |
| 5 |
| 2cos2(x−2) | ||
limx→2 | ||
| √4x+17 |
| limx→2 cos2(x−2) | ||
2* | ||
| limx→2 √4x+17 |
| 1 | 2 | |||
2* | = | |||
| 5 | 5 |
√25=5 oczywiście, a gorzej
jak miał to na ...poprawce lub tym podobnym cosik.