matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szereg
Kaśka:
∞
2
Szereg harmoniczny jest rozbieżny, ale ∑
wydawałoby się,
n
n = 1 że jest też rozbieżny (wyciągając 2 przed ∑). W odpowiedzi jest że zbieżny.
∞
I jak to wygląda w ∑ (−1)
n
2
n
= n = 1
8 wrz 13:31
ICSP:
2
2
∑
jest rozbieżny ale ∑ (−1)
n
jest już zbieżny (patrz kryterium Leibniza)
n
n
8 wrz 13:34