Całki :/
Czas do 15.09: jak się za to zabrać

∫x
3(x
2−1)
7dx
8 wrz 11:42
ICSP: Podstawienie t = x2 − 1
8 wrz 11:43
Czas do 15.09: a jak się zabrać za x3? bo z podstawienia wychodzi dt=2xdx czyli
12∫x3t7dt
8 wrz 11:56
ICSP: x3 = x2 * x
8 wrz 11:58
Czas do 15.09: a to za x2 mogę podstawić t = x2 −1? bo tylko to mi się nie zgadza albo tego nie rozumiem
8 wrz 12:01
ICSP: t = x2 − 1
x2 = t + 1
8 wrz 12:02
Czas do 15.09: aaaaaaaaaaa dzięki wielkie
8 wrz 12:03
Czas do 15.09: Ruszyło ale nie dojechało,
| | dt | |
∫x3(x2−1)7dx ⇒t=x2 − 1 xdx= |
| |
| | 2 | |
otrzymuję:
| 1 | |
| ∫(t+1)t7dt teraz przez części u = t + 1 v' = t7 |
| 2 | |
u' = 1 v =
18t
7
| | 1 | | 1 | |
co daje |
| (t+1)t8 − |
| ∫t8 i po podstawieniu x2 i x2 − 1 wynik będzie poprawny? |
| | 8 | | 8 | |
8 wrz 12:24
ICSP: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫(t+1)t7 dt = |
| ∫(t8 + t7) dt = |
| ∫t8 dt + |
| ∫t7 dt = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
...
8 wrz 12:28
Czas do 15.09: aaa chciałem dobrze a wyszło jak zwykle. Dzięki wielkie ponownie
8 wrz 12:32
Pozdro 600 Łazarz: WEIA AiR?
8 wrz 12:38
daras: czas minął
8 wrz 14:51
Czas do 15.09: WZIE ZI ;s
8 wrz 18:44