równanie różniczkowe
kosma: Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego równania różniczkowego, interesuje mnie wynik
dydx + yx+1 = x2
8 wrz 10:54
kosma: ?
8 wrz 12:09
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = |
| ( |
| x4 + |
| x3 + C) |
| | x + 1 | | 4 | | 3 | |
8 wrz 12:26
kosma: ja staje w tym miejscu
dy=(x
2 −
yx+1)dx
i jak przenieść y na lewą stronę?
8 wrz 12:39
J:
To nie jest równanie o zmiennych rozdzielonych tylko liniowe niejednorodne:
y' + p(x)*y = f(x)
8 wrz 12:45
daras: które rozwiązujemy metodą przewidywania
rozw. szczególne w postaci: y = ax
3 + bx
2 + cx + d
podstawiamy
(3ax
2 + 2bx + c)(x+1) + ax
3 + bx
2 + cx + d = x
3 + x
2
i porównujemy współczynniki po obu stronach
4a = 1
3a + 3b = 1
b + c = 0
c + d = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
stąd otrzymasz y(x) = |
| x3 + |
| x2 − |
| x + |
| |
| | 4 | | 12 | | 12 | | 12 | |
dalej bawisz się już r−niem uproszczonym i znajdujesz jego całkę ogólną.
8 wrz 16:13