Godzio:
Środek w punkcie (x0,x0)
Odległość środka od stycznej jest równa odległości środka od A.
|x0 − 5| = √(x0 − 4)2 + (x0 − 1)2
x02 − 10x0 + 25 = x02 − 8x0 + 16 + x02 − 2x0 + 1
x02 = 8
x0 = 2√2 lub x0 = −2√2
r = |2√2 − 5| = 5 − 2√2
O1 : (x − 2√2)2 + (y − 2√2)2 = (5 − 2√2)2
O2 : ....
7 wrz 23:35
pigor: ..., (x−2
√2)
2+(y−2
√2)
2= (5−2
√2)
2 − szukane równanie
7 wrz 23:46
pigor: ...Uups ; przepraszam finał tenisa us open dziewczyn no i ja
on line znajduje w g.łowie równanie okręgu ,a ono już jest
7 wrz 23:48