potęgowanie
Mariusz: (ax−5a+3)2 jak wykonać takie potęgowanie, gdzie są trzy wyrazy w nawaisie, a nie dwa?
7 wrz 23:05
5-latek: =(ax−5a+3)(ax−5a+3) = licz
7 wrz 23:07
5-latek: A jak byloby np tak
(ax−5a+3)3 to mozna to zapisac tak (ax−5a+3)(ax−5a+3)(ax−5a+3)=
Teraz lapiesz ?
7 wrz 23:09
Lukas:
t=ax−5a
(t+3)2=t2+6t+9
(ax−5a)2+6(ax−5a)+9
7 wrz 23:16
Marek: eee tam to po prostu taki "rozszerzony" wzór skróconego mnożenia.
Kazdy czynnik do kwadratu plus dwa razy każda kombinacja dwóch elementów:
(a+b+c)2 = a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
Tak samo będzie to działało np z pięcioma składnikami
(a+b+c+d+e)2 = a2+b2+c2+d2+e2+2ab+2ac+2ad+2ae+2bc+...+2de
żadnego dziwnego podstawiania, żadnego uporczywego liczenia.
7 wrz 23:24
5-latek: Marku czasami jest lepiej wymnozyc niz sie zastanawiac jaki to wzor
7 wrz 23:28