całka nieoznaczona
qqq:
t=arctgx
dt=1/x
2dx
dt/
3√t itp itp
i wyszło mi −1/6t
2+C jestem na dobrej drodze?
7 wrz 22:50
Godzio:
Próbuj jeszcze raz.
∫t−1/3dt = ...
7 wrz 22:51
qqq: no tak mam, potem −1/3 przed calke i mam ∫tdt
7 wrz 22:52
qqq: znaczy −1/3∫tdt
7 wrz 22:52
Godzio:
Tak się tego nie robi
| | xa+1 | |
∫xadx = |
| + C dla a ≠ − 1 |
| | a + 1 | |
7 wrz 22:55
qqq: czyli wyjdzie (1+x2)2/3*3/2+c
7 wrz 23:06
Godzio:
Ale tworzysz, powoli
∫t−1/3dt = ?
(podaj wynik z t)
7 wrz 23:18
qqq: no to będzie 1/2/3*t2/3=3/2*t2/3
7 wrz 23:25
Godzio:
Ok. I teraz zamiast t wstaw to co podstawiłeś czyli arctgx i koniec
7 wrz 23:28
qqq: aa faktycznie, po prostu sie pomylilem tam, oczywiscie, ze chodzilo mi o arctgx, dzięki wielkie
7 wrz 23:29
Godzio:
7 wrz 23:35
qqq: Potrzebowałem bym jeszcze pomocy z calką ∫lnxx3
Robię tak u = lnx v' = x−3
u' = 1x v = −12x−2
−12x−2lnx − ∫1x *−12x−2 = −12x−2lnx +12∫1x*x−2 i
dalej muszę rozkładać ale potem już się gubię
7 wrz 23:53
qqq: podbijam, pomoze ktos?
8 wrz 00:43
Bogdan:
| 1 | |
| *x −2 = x −1*x −2 = x −3  |
| x | |
8 wrz 00:52