D#1
Lukas:
Jak porównać liczby
| 992011+1 | | 992013+1 | |
| i |
| |
| 992012+1 | | 992014+1 | |
7 wrz 22:33
7 wrz 22:35
Lukas:
Eta mogłabyś pokazać jak zrobić to po lewej to dokończyłbym ?
7 wrz 22:38
Eta:
Jeżeli a>b to a−b>0
pomnóż nierówność a−b przez (992012+1)*(992014+1) >0 ( bez zmiany zwrotu nierówności)
.....................
7 wrz 23:07
Mila:
Podpowiedź:
m=99
2011>0
7 wrz 23:10
Lukas: ale czemu a−b
ab>0 ?
7 wrz 23:14
Eta:
Widzę,że
Mila ..........
7 wrz 23:20
Marek: Stawiasz hipotezę, że np, ten pierwszy jest większy i piszesz między nimi znak >.
Później przekształcasz obustronnie tak, żeby dostać cos oczywistego, np 1>0
Jesli wyjdzie fałsz, to znaczy, że hipoteza była niesłuszna i odwracasz znak.
7 wrz 23:28
Lukas: ?
8 wrz 10:46
Eta:
Hej
Lukas.......... jeszcze nie rozwiązałeś?
8 wrz 12:43
Lukas:
Witam.Nie,23:14 ?
8 wrz 12:49
Eta:
a>b ⇔ a−b>0
L= (992011+1)(992014+1)− (992013+1)(992012+1)= .........= 992012(992−100) >0
zatem a>b
8 wrz 12:49
Lukas:
Ok
8 wrz 12:59
Eta:
Porównaj liczby:
zad1/
| 20102+2012 | | 2014*2015+1 | |
| i |
| |
| 2010*2011+2 | | 20142+2015 | |
8 wrz 13:14
Eta:
zad2/ porównaj liczby:
log2014(2015 ) i log2015(2016)
8 wrz 13:39
Lukas:
| 20102+2012 | | 2014*2015+1 | |
| < |
| / (2010*2011+2)(20142+2015) |
| 2010*2011+2 | | 20142+2015 | |
(2010
2+2012)(2014
2+2015)<(2014*2015+1)(2010*2011+2)
Hmm ?
8 wrz 15:11
Lukas:
8 wrz 18:07
Eta:
8 wrz 18:12
Eta:
Włącz
myślenie
8 wrz 18:13
Lukas:
Czemu nie dobrze ?
8 wrz 18:48
Eta:
I co wynika z tej nierówności ,którą napisałeś?
8 wrz 18:53
Eta:
Podpowiem...... te liczby są równe 1
wykaż to .............
8 wrz 18:55
Lukas:
No własnie jak dokończyć tą nierówność którą zacząłem ?
8 wrz 19:00
Eta:
| | 20102+2012 | |
Pierwsza liczba : |
| = ........... |
| | 2010(2010+1)+2 | |
podobnie druga
8 wrz 19:02
Lukas:
A możesz mi powiedzieć czemu nie mogę zrobić tego analogicznie tak jak Ty zrobiłaś zadanie 1 ?
8 wrz 19:11
Eta:
Możesz ..... ale musisz dokończyć
L=(20102+2012)(20142+2015)= (2010*2010+2010+2)(2014*2014+2014+1)=
=[2010(2010+1)+2][2014(2014+1)+1]=....=P
8 wrz 19:22
Lukas:
Ok, dziękuję o to mi chodziło. Nie zauważyłem, że można tak to rozpisać.
8 wrz 19:27
Lukas: ?
8 wrz 23:00
Eta:
?
8 wrz 23:01
Eta:
Ja idę na brydża

a Ty myśl .......
8 wrz 23:01
M.rek: W nocy się śpi a nie pyka w brydża
8 wrz 23:05
Znajomy nieznajomego : ?
9 wrz 23:59
Znajomy:

?
9 wrz 23:59
Znajomy nieznajomego :
Jak dokończyć zadanie 2. ?
10 wrz 00:01
Znajomy:
Nie widzę nawet rozpoczętego rozwiązania?
To jak dokończyć
10 wrz 00:03
Znajomy nieznajomego :
Ponawiam: Jak zacząć ?
10 wrz 00:04
Znajomy:
Zacząć rozwiązywać ..........
10 wrz 00:05
Znajomy nieznajomego :
Hmm za trudne sa te logarytmy
10 wrz 00:09
Znajomy:
Etammm
10 wrz 00:10
Znajomy nieznajomego :
Jutro wrócę a jak nie to biała flaga.
10 wrz 00:11
Znajomy:
Miłych snów

Do wieczora zadanie ma być rozwiązane !
10 wrz 00:13
Lukas:
jednak biała flaga.
10 wrz 22:58
Eta:
12 wrz 01:20