bryla
gustawa: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny, w którym suma długości przyprostokatnych wynosi 8
cm, zaś przeciwprostokatna ma długość 4√3cm. Wysokosc ostroslupa ma dlugosc 15 cm. Oblucz
objetosc tej bryly.
7 wrz 22:03
Janek191:
h = 15 cm
Z tw. Pitagorasa mamy
x
2 + ( 8 − x)
2 = ( 4
√3)
2
Oblicz x , następnie 8 − x
P
p = 0,5 x*(8 − x)
7 wrz 22:59
gustawa: Aha
7 wrz 23:14
gustawa: Aha
7 wrz 23:15
Janek191:

cd.
c = 4
√3 cm
x + ( 8 − x) = 8
x
2 + 64 − 16 x + x
2 = 16*3 = 48
2 x
2 − 16 x + 16 = 0 / : 2
x
2 − 8 x + 8 = 0
Δ = 64 − 4*1*8 = 32 = 16*2
√Δ = 4
√2
| | 8 − 4√2 | |
x = |
| = 4 − 2√2 > 0 |
| | 2 | |
8 − x = 8 − ( 4 − 2
√2) = 4 + 2
√2
P
p = 0,5 *( 4 − 2
√2)*( 4 + 2
√2) = 0,5*( 16 − 8) = 4
V = 20 cm
3
==========
8 wrz 00:12
Janek191:

cd.
c = 4
√3 cm
x + ( 8 − x) = 8
x
2 + 64 − 16 x + x
2 = 16*3 = 48
2 x
2 − 16 x + 16 = 0 / : 2
x
2 − 8 x + 8 = 0
Δ = 64 − 4*1*8 = 32 = 16*2
√Δ = 4
√2
| | 8 − 4√2 | |
x = |
| = 4 − 2√2 > 0 |
| | 2 | |
8 − x = 8 − ( 4 − 2
√2) = 4 + 2
√2
P
p = 0,5 *( 4 − 2
√2)*( 4 + 2
√2) = 0,5*( 16 − 8) = 4
V = 20 cm
3
==========
8 wrz 00:12
Bogdan:

Bez tej namolnej Δ
| | 1 | |
Pole podstawy ostrosłupa P = |
| x*y, x2 + y2 = 48 |
| | 2 | |
x + y = 8 ⇒ (x + y)
2 = 64 ⇒ x
2 + 2xy + y
2 = 64 ⇒ 2xy = 64 − 48 /:4 ⇒ P = 4
V = ...
8 wrz 01:00
Eta:
8 wrz 10:24