Ciąg arytmetyczny i geometryczny - suma
Gazam: Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 30. Po zmniejszeniu dwu
mniejszych o 1 i największej o 13 otrzymujemy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te
liczby
7 wrz 21:39
sushi_gg6397228:
i jaki masz problem z tym zadaniem ?
7 wrz 21:54
Kacper: chce gotowca
7 wrz 22:03
Gazam: Wszystkie obliczenia zawierały albo ujemną deltę, albo pierwiastek z delty był liczbą
niewymierną, więc może jest błąd w treści
7 wrz 22:04
jakubs: Napisz swoje rozwiązanie, to ktoś sprawdzi.
7 wrz 22:05
Gazam: Nie, nie chcę gotowca. Chcę zebyś ktoś to przeliczył i sprawdził, czy wychodzi mu sensowny
wynik.
7 wrz 22:05
Gazam: a+b+c=30 − ciąg geometryczny
x=a−1, y=b−1, z=c−13 − ciąg arytmetyczny
x+y+z=3y
x+y+z=15
y=5 wtedy b=6
ac=b2
ac=36
a+c=24 c=24−a
a(24−a)=36
Zostaję z takim układem równań, którego rozwiązaniem są liczby niewymierne.
7 wrz 22:09
sushi_gg6397228:
co to za zapis
x+y+z=3y ?
7 wrz 22:13
sushi_gg6397228:
a,b,c − geometryczny
a−1, b−1, c−13 − c.arytmetyczny
zapisujemy warunki na 3 kolejne wyrazu ciagu + sumę na g.geometrczny
7 wrz 22:14
Gazam: wynika z własności ciągu arytmetycznego
y=x+r
z=x+2r
x+y+z=x+x+r+x+2r = 3x+3r = 3(x+r) = 3y
7 wrz 22:15
sushi_gg6397228:
wprowadz jeszcze dodatkowe zmienne i się obraz rozmydli
7 wrz 22:16
Gazam: dodatkowe zmienne?
7 wrz 22:17
Eta:
Szukane liczby : 12−6√3, 6 , 12+6√3
7 wrz 22:19
sushi_gg6397228:
b=6
a+c=24
a*c= 26
nie zawsze liczby wyjda ładne
Δ=432
a1= 12−6√3
a2= 12+6√3
7 wrz 22:22
Eta:
Każda liczba dla matematyka jest "ładna"
7 wrz 22:23
5-latek: A
pigor twierdzi inaczej
7 wrz 22:26
Eta:
Może był po
π....
7 wrz 22:29
5-latek: Może.....
7 wrz 22:31