równania
Andzia: Rozwiąż równania i nierówności wielomianowe:
a) 2x3 + 7x2 + 7x + 2 = 0
b) (x2 − 6x + 8) ( x2 − 4) (x−7)≥ 0
10 lis 15:11
Daniel_89: a) sprawdźmy W(−2) = 2*(−2)
3 + 7*(−2)
2 +7*(−2) + 2 = −16 + 28 − 14 + 2 = 0
x
1 = −2
z tego wynika że wielomian dzieli się przez jednomian: "x+2"
2x
2 + 3x + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2x
3 + 7x
2 + 7x + 2):(x+2)
2x
3 − 4x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x
2 + 7x + 2
−3x
2 − 6x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x + 2
−x − 2
−−−−−−−−
0
2x
2 + 3x + 1 = 0
Δ = 1
√Δ = 1
x
2 = −1
| | 1 | | 1 | |
(x+2)(x+1)(x+ |
| ) = 0 z tego wynika że x1 = −2, x2 = −1, x3 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 lis 15:27
Aza:
Można też tak:
pogrupować i skorzystać ze wzoru : a3 +b3 = ( a +b)(a2 −ab +b2)
2x3 +2 +7x2 +7x= 2(x3 +1) +7x( x+1) = 2(x+1)(x2 −x +1)+7x(x+1)=
= (x+1)( 2x2 −2x +2 +7x) = (x+1)( 2x2 +5x +2) = (x+1)*2(x+2)(x+12)
bo:
Δ=9 √Δ=3 x1= −2 v x2= −12
pierwiastkami są: x = −1 v x =−2 v x = −12
10 lis 15:46
Daniel_89: (x2 − 6x + 8) = (x−2)(x−4)
x2 − 4 = (x−2)(x+2)
(x−2)(x−4)(x−2)(x+2)(x−7)
(x−2)2(x−4)(x+2)(x−7) = 0
mamy miejsca zerowe: x1 = −2, x2 = 2, x3 = 4, x4 = 7
w x2 = 2 wykres się odbije od osi Ox ponieważ jest to podwójne miejsce zerowe.
dla x = −3 wielomian ma wartość ujemną więc zaczynamy rysować spod osi Ox, całe wyrażenie ma
być większe od 0 a więc szukamy gdzie wykres jest ponad osią ox, czyli w przedziałach:
odp: R = <−2;4> u <7 +∞>
10 lis 15:46
Daniel_89: (x2 − 6x + 8) = (x−2)(x−4)
x2 − 4 = (x−2)(x+2)
(x−2)(x−4)(x−2)(x+2)(x−7)
(x−2)2(x−4)(x+2)(x−7) = 0
mamy miejsca zerowe: x1 = −2, x2 = 2, x3 = 4, x4 = 7
w x2 = 2 wykres się odbije od osi Ox ponieważ jest to podwójne miejsce zerowe.
dla x = −3 wielomian ma wartość ujemną więc zaczynamy rysować spod osi Ox, całe wyrażenie ma
być większe od 0 a więc szukamy gdzie wykres jest ponad osią ox, czyli w przedziałach:
odp: R = <−2;4> u <7 +∞>
10 lis 15:47
Aza:
Daniel
w rozkładzie , zapomniałeś o
2 przed nawiasami

reszta ok
10 lis 15:47