pigor: ..., np. tak : zbiorem A jest tu zbiór rozwiązań nierówności,
której dziedziną jest zbiór x∊R taki, że (1−x)(x−3)≥0 ⇔ (x−1)(x−3)≤0 ⇔
⇔
1≤ x ≤3 ⇔
D=[1; 3] , wtedy dana nierówność
√(1−x)(x−3)>x−2 ⇔
⇔ (x∊D i x−2<0) lub (x∊D i x−2≥0 i
√(1−x)(x−3) >x−2) /
2 ⇔
⇔ (x∊D i x<2) lub (x∊D i x≥2 i (1−x)(x−3) >(x−2)
2) ⇔
⇔ (*)
x∊[1; 2) lub ( (**)
x∊[2;3] i −3+4x−x
2 >x
2−4x+4) ⇒
⇒
2x2−8x+7< 0 i Δ=64−56=8,
√Δ=
√8=2p{2] i x=
14(8±2
√2) ⇒
⇒ 2x
2−8x+7< 0 i x=
12(4±
√2) , to stąd i z (**)
2< x < 12(4+√2) ,
a z kolei stąd i (*)
x∊[1; 12(4+√2)] =A − szukany
zbiór A , ...