matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc jakie funkcje chodzi i co to jest 5/13
doner:
Oblicz wartości pozostałych funkcji tryginomatrycznych kąta ostrego α , że cosα=5/13
10 lis 15:05
Aza:
b
można tak: cosα=
c
1/sposób: b = 5x c = 13x , x >0 z tw. Pitagorasa : a
2
= c
2
− b
2
= 169x
2
−25x
2
= 144x
2
c = 12x
a
12x
więc sinα=
=
=
12
13
c
13x
sinα
5
13
5
tgα=
=
*
=
cosα
13
12
12
1
12
ctgα=
=
tgα
5
2/ sposób: sin
2
α= 1 −cos
2
α= 1 −
25
169
=
144
169
to: sinα=
12
13
v sinα=
12
13
−−− odrzucamy , bo kąt ma być ostry
sinα
tgα=
=..... dokończ
cosα
1
ctgα=
=...... dokończ
tgα
otrzymasz te same wyniki co w pierwszym sposobie , bo tak musi być
wybierz , zatem , który sposób wolisz
10 lis 15:15
Nikka:
tam gdzie odrzucamy odpowiedź powinno być chyba −
12
13
10 lis 15:18