funkcja wykładnicza
agata: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
212x+4=73x * 34x−4
7 wrz 20:27
sushi_gg6397228:
zadali 5 minut temu ?
7 wrz 20:28
agata: ?
7 wrz 20:30
Ac.: Hmm... a może tak?
21
2x+4 = 7
2x+4 * 3
2x+4
A dalej pomyśl.
7 wrz 20:31
agata: dalej wyszło mi:
7
x−4=3
−2x
i nie wiem co z tym zrobić
7 wrz 20:33
Kacper: zlogarytmować
7 wrz 20:33
agata: a da się to zrobić bez logarytmowania?
7 wrz 20:35
Ac.: Hmm... Według moich obliczeń masz zły wynik, pokaż obliczenia.
7 wrz 20:38
agata: rzeczywiście, powinno być: 7x−4=3−2x+8
czyli
7x−4=(1/9)x−4
x=4 dobrze?
7 wrz 20:44
Ac.: Tak, masz teraz dobrze.
7 wrz 20:49