`
asd: pochodne czastkowe:
z=arctg(xy)
z'xy=
Niestety nie wychodzi żaden dobry wynik pomoże ktoś?
7 wrz 20:24
sushi_gg6397228:
a moze są złe odpowiedzi w książce
7 wrz 20:29
asd: Ehh przepraszam wyniki jednak są ok, źle spojrzałem, ale z'xy nie wychodzi tak jak powinien
7 wrz 20:37
sushi_gg6397228:
bo nie ma czegoś takiego
jest za to z"xy=...
traktuj "z" jako stała i z pochodnej iloczynu
7 wrz 20:39
sushi_gg6397228:
* " x ", tak miało być, a nie " z "
7 wrz 20:39
asd: X jako stałą

Ja myślałem, ze liczymy po x, ponieważ wcześniej liczyliśmy po y ?
7 wrz 20:46
sushi_gg6397228:
co oznacza zapis z
" xy −−>
7 wrz 20:50
asd:

?
7 wrz 20:52
sushi_gg6397228:
napisz słownie
7 wrz 20:58
asd: liczyłę pochodną pierwszego rzędu po x, a drugą po y ?
7 wrz 21:04
asd: Liczę*
7 wrz 21:04
sushi_gg6397228:
lub−−> najpierw liczbę pochodnę po "x"; z tego co mi wyszło, liczbę pochodną po "y", więc "x"
traktuję jako stałą
7 wrz 21:05
asd: Nie wiem, oglądam etrapeza, to niby od prawej do lewej się powinno czytać. Już mam mętlik w
głowie
7 wrz 21:09
sushi_gg6397228:
a prowadzacy bedzie patrzyl z drugiej strony i bedzie po "kombajnie"
7 wrz 21:10
asd: W każdym razie nie wychodzi mi żadna pochodna drugiego rzędu gdzieś błąd robię ?; o
7 wrz 21:13
sushi_gg6397228:
gdzie sa obliczenia?
7 wrz 21:17
asd: | | x2y2+1−x*y2*2x+1 | |
z''xy= |
| |
| | ((xy)2+1)2 | |
7 wrz 21:23
sushi_gg6397228:
f= y
f '
y=...
g= x
2*y
2+1
g '
y=...
7 wrz 21:29
asd: Nie kumam
7 wrz 21:33
sushi_gg6397228:
do bani liczysz pochodne
rozpisalem i masz policzyć pochodne i podstawic do wzoru
7 wrz 21:37
asd: No to nie ma co jutro iść na poprawkę w takim razie ;x
7 wrz 21:41