wykres funkcji wykładniczej z modułem
Ksawery: Proszę pomocy, nigdzie nie mogę znależć jakiejś wskazówki jak narysować taki wykres: y =
(
12)
lxl (Proszę o wytłumaczenie jak rysować ten wykres i jak go przekształcać,
kompletnie nie wiem o o chodzi
7 wrz 19:53
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
a umiesz narysowac y= ( |
| )x |
| | 2 | |
7 wrz 19:56
Ksawery: tak, umiem
7 wrz 19:56
Godzio:
| | 1 | |
Najpierw rysujesz sobie wykres y = ( |
| )x. Wstawiasz sobie kilka punktów np. |
| | 2 | |
x = −2, −1, 0, 1, 2
I szkicujesz. Następne lewą stronę wymazujesz i prawą odbijasz na lewą (i masz lustrzane
| | 1 | |
odbicie). W ten sposób otrzymujesz ( |
| )|x| |
| | 2 | |
7 wrz 19:56
Ac.: 1) Narysuj wykres y = (
12)
x.
2) Robiąc przekształcenie f(x) → f(|x|) bierzesz pod uwagę część wykresu po prawej stronie osi
OY − wykres po lewej stronie osi OY znika. Wykres po prawej stronie osi OY odbijasz
symetrycznie względem tej osi i gotowe.
7 wrz 20:00
Ksawery: jak narysowałem wykres (12)x to część po lewej stronie mam przenieść na prawą, a ta która
tam była wcześniej znika?
7 wrz 20:07
Ac.: Na odwrót − tą po prawej przenieś na lewą, wcześniej lewa strona oczywiście jest pusta.
7 wrz 20:08
Mila:
7 wrz 20:22