dla jakich wartości parametru m
ss: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania?
a) −3x2 + 2x − m = 0
7 wrz 19:47
Ac.: Kiedy równanie kwadratowe ma dwa różne rozwiązania?
7 wrz 19:50
ss: kiedy delta jest większa od 0
7 wrz 19:51
ss: i właśnie delta wychodzi mi ujemna
7 wrz 19:51
ss: czyli mam zakończyć na tym, że równanie nie posiada dwóch różnych rozwiązan?
7 wrz 19:52
Ac.: Pokaż obliczenia i zobaczymy, czy jest ujemna.
7 wrz 19:55
lwg: Kiedy delta > 0? Wtedy i tylko wtedy, gdy jest większa od zera. Jeżeli Δ>0, to równanie
−3x2 + 2x − m =0 ma dwa różne pierwiastki. Kiedy równanie kwadratowe ma dwa różne
rozwiązania?
Re. Gdy Δ>0.
7 wrz 19:56
ss: Δ = b2 − 4ac
Δ = 22 − 4* (−3)* (−m)
Δ = 4 − 12m < 0
7 wrz 19:59
Ac.: Delta jest obliczona poprawnie. Ale miała być >0, nie mniejsza.

Mamy:
4 − 12m > 0
I obliczasz z tej nierówności m. I całe zadanie.
7 wrz 20:01
lwg: Przecież parametr m decyduje tu o znaku delty, a ta ma być większa od zera.
Δ=4−12m>0 ⇒ m<1/3.
7 wrz 20:01