proszę o odpowiedż
proszę o rozwiązanie: powracam do zadania
wyznacz zbiór wartości funkcji f jeśli f(x) = −36x −4 * 6x −5
( wynik ZW =( −∞ , −5) )
ja to wykonałem tak
6x =t dla t > 0
−t2 −4t −5 > 0 Δ < 0 tw = −2 i nie wiem jak dojść do wyniku bez liczenia granic
podobnie jest z zadaniem f(x) = −29x − 83x − 12
( wynik ZW = ( −∞ , −12 )
i ten sam problem bo wykonałem tak 3x = t dla t > 0
−2t2 − 8t − 12 I t2
− 12t2 −8t −2 >0 Δ < 0 tw = − 13
7 wrz 19:42
Mila:
| | 2 | | 8 | |
2) f(x)= |
| + |
| −12, czy to taka funkcja? |
| | 9x | | 3x | |
7 wrz 20:17
proszę o rozwiązanie: słusznie nie taka już poprawiam
f(x) = −29x − 83x − 12
ale w zadaniu 1 ZW jest w odpowiedzi przedziął obustronnie otwarty
7 wrz 20:25
Mila:
Poprawka.
1) f(t)= −t
2−4t−5 i t>0
tw=−2
f(−2)=−4+8−5=−1
tw<0
f(t) malejąca dla t>−2
f(0)=−5
Zw= (−
∞,−5)
(2) źle widać w mojej przeglądarce.
Może zapisz to inaczej, bo tak to nie pomogę.
7 wrz 20:41
proszę o rozwiązanie: powracam do zadania 1 chyba tam nie ma być f(0) = −5 bo jak wstawimy do funkcji
f(0)= − 360 − 4 * 60 −5 ≠ −5 tylko g(t) = −5 bo g(0) = − 02 −4*0 −5 = −5 czy dobrze
myślę
7 wrz 20:46
Mila:
Dobrze myślisz.
Jednak dla ustalenia zbioru wartości tak liczymy jak podałam 20:41
t>0 to f(t)<f(0)=−5 ponieważ f(t) to funkcja malejaca dla t>−2
7 wrz 20:51
proszę o rozwiązanie: dziękuję ale powracam do zapisu zadania 2
f(x) = −2/ 9x − 8 / 3x − 12 / oznacza że −2 jest w liczniku a w mianowniku 9x to
samo
8 jest w liczniku a w mianowniku 3x
7 wrz 21:37
Mila:

9
x=(3
x)
2
f(t)=−2*t
2−8t−12, t>0
f(t) jest funkcją malejącą dla t>−2
t>0 to f(t)<f(0)⇔f(t)<−12
7 wrz 21:56
proszę o rozwiązanie: dziękuję za wykonanie
7 wrz 22:09
Mila:
7 wrz 22:18
proszę o rozwiązanie: jeszcze mam jednozadanie proszę osprawdzenie
f(x) = 1 / 2*25x − 5−x + 1/2
1/2t2 − 1/t + t2 > 0 I * 2t2 i t >0 tw = 1
1 − 2t + t2 >0 Δ = 0
t>0 to f(t) >0 czyli ZW = < 0, +∞) proszę o sprawdzenie
7 wrz 22:46
proszę o rozwiązanie: żle zapisałem powinno być
1/2t2 − 2t + 1/2 >0 I * 2t2
1− 2t + t2 > 0 i dalej tak jak zapisałem
7 wrz 22:50
Mila:
Nie możesz tak mnożyć przy wyznaczaniu zbioru wartości funkcji, bo zmieniasz funkcję.
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| *25x−5−x+ |
| taki wzór ? |
| | 2 | | 2 | |
7 wrz 23:01
proszę o rozwiązanie: nie 25x jest też w mianowniku zapisze to jeszcze raz
f(x) = 12*25x − 5−x + 12
7 wrz 23:08
Mila:
t
w=1
1>0
dla t=1 f(t) ma wartość najmniejszą
| | 1 | | 1 | |
f(t)= |
| −1+ |
| =0 wartość najmniejsza f(x) |
| | 2 | | 2 | |
f(t) jest rosnaca dla t>1
Z
wf=<0,
∞)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→∞ |
| − |
| + |
| = |
| |
| | 2*9x | | 5x | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→−∞ |
| − |
| + |
| =∞ |
| | 2*9x | | 5x | | 2 | |
7 wrz 23:58
proszę o rozwiązanie: dlaczego w granicy w mianowniku jest 9x a nie 25x jeżeli zadanie
dotyczy powyższego zadania
i dlaczego w granicy lim X→ − ∞= −∞ a nie 12
8 wrz 07:23
Mila:
Nie mogłam porawić wczoraj, bo strona mi nie wchodziła.
Zamiast 9x ma być 25x.
8 wrz 12:58
proszę o rozwiązanie: czyli granica ma byc równa 12 a nie minus nieskończoność
8 wrz 20:06
Mila:
Nigdzie nie napisałam, ze granica (−
∞)
| | 1 | | 1 | |
limx→−∞ |
| *25−x−5−x+ |
| =∞ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→∞ |
| *25−x−5−x+ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 wrz 21:13
Mila:
Nie wiem, czy dobrze widać, w mianowniku jest 2*25
x.
8 wrz 21:35
proszę o rozwiązanie: chodzi mi o te granice , dlaczego w 1) nie ma wyniku 12 a jest nieskończoność
1) limx→−∞ 12 *25−x −5−x + 12 = ∞
2) limx→∞ 12 *25−x −5−x +12 = 12
9 wrz 07:20
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
12 *25−x − 5−x + 12 = 12* |
| − |
| + 12 |
| | 25x | | 5x | |
| | 1 | |
lim 25x = 0 ⇒ lim |
| = + ∞ |
| | 25x | |
x→ −
∞ x→ −
∞
Podobnie
lim 5
−x = +
∞
x→ −
∞
Ponieważ 25
−x znacznie szybciej rośnie niż 5
−x , więc różnica
25
−x − 5
−x rośnie też do +
∞
9 wrz 07:42
proszę o rozwiązanie: dziękuję bardzo
9 wrz 08:51
proszę o rozwiązanie: przeprasza ze jestem dociekliwy ale dalej męczy mnie zad 2
zgadzam się z Jankiem 191 końcowy wynik zad 2 jest 1/2 a w drugim ∞
1) lim X → −∞ = 12*25−x −5 −x + 12 = − ∞
2) limx→+∞ = 12*25−x −5 −x + 12 =12
czyli granica funkcji f jest równa ∞ czy 12
9 wrz 16:30
Mila:
| | 1 | | 1 | |
Popatrz na wykres f(x)= |
| *25−x−5−x+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→∞[ |
| *25−x−5−x+ |
| ]= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
natomiast
| | 1 | | 1 | |
limx→−∞[ |
| *25−x−5−x+ |
| ]=∞ |
| | 2 | | 2 | |
Ty znowu źle zapisałeś (1) 16:30
O jaką granicę pytasz ? W nieskończoności− w (+
∞) czy w (−
∞)?
| | 1 | |
Co masz na myśli " końcowy wynik" |
| ? |
| | 2 | |
9 wrz 20:32
proszę o rozwiązanie: chodzi mi o to że jeżeli granica dąży do +∞ to wynosi 1/2
a jeżeli granica dąży do − ∞ to wynosi − ∞
10 wrz 07:34
Mila:
Granice są takie jak napisałam 20:32. To samo napisał
Janek z dokładnym wyjaśnieniem.
Jesteś studentem, czy licealistą?
Nie granica dąży do
∞
x→−
∞ wtedy granica f(x) jest równa
∞
10 wrz 15:22
proszę o rozwiązanie: dziękuję
14 wrz 19:37
proszę o rozwiązanie: odpisuję jestem uczniem 3 klasy i nie miałem jeszcze granic tyle tylko c0 wyczytałem z
podręcznika
15 wrz 19:31
Mila:
W takim razie, poczekaj z granicami do lekcji z tego działu, bo źle się sam nauczysz i będziesz
utrwalał błędy.
15 wrz 19:50
proszę o rozwiązanie: wyznacz zbiór wartości funkcji
| | −2*5x −7 | |
f(x) = |
| ale bez obliczania granic
|
| | 5x +4 | |
| | 3 | |
wynik to ZW = ( −2 , − 1 |
| ) |
| | 4 | |
16 wrz 10:39
proszę o rozwiązanie: mam jeszcze jedno zadanie
| | −2*5x −7 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |
|
|
| | 5x +4 | |
bez obliczania granic
| | 3 | |
wynik to ZW = ( −2 , −1 |
| ) |
| | 4 | |
16 wrz 10:45
J:
| | 4 | |
..mnie wychodzi : ZW = (−2, −1 |
| ) |
| | 5 | |
16 wrz 10:58
ZKS:
| −2 * 5x − 7 | | −2(5x + 4) + 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − 2 |
| 5x + 4 | | 5x + 4 | | 5x + 4 | |
0 < 5
x <
∞
4 < 5
x + 4 <
∞
| | 7 | | 1 | |
− |
| > |
| − 2 > −2 |
| | 4 | | 5x + 4 | |
16 wrz 11:09
proszę o rozwiązanie: | | 1 | | 7 | |
skąd z ∞ jest 0 a potem z |
| jest − |
| |
| | 4 | | 4 | |
16 wrz 21:31
Mila:
5
x=t, t>0
| | −2t−7 | |
f(t)= |
| funkcja homograficzna, przekształcamy do postaci kanonicznej |
| | t+4 | |
dwie asymptoty dla t∊R\{−4}
x=−4 pionowa
y=−2 pozioma
Nas interesuje tylko ta część wykresu, która odpowiada argumentom dodatnim.funkcja jest
malejąca dla t>0.
dla t>0
| | −7 | |
−2<f(t)< |
| zbiór wartości f(x) to |
| | 4 | |
16 wrz 21:57
proszę o rozwiązanie: dziękuję teraz to jest zrozumiałe
16 wrz 22:08
Mila:
Załóż nowy wątek do następnego zadania, bo długo się przewija.
16 wrz 22:20
proszę o rozwiązanie: i od wartości parametru m m∊ R
a) 4* 2 Ix−1I = m
b) 2Ix−2I+x = m2 wyniki znam bo są w odpowiedziach ale jak do tego dojść
a) dla x< 0 ⇒ 22*2−x+1= 2−x+3
dla x > 0 ⇒ 22*2x−1= 2x+1
i czy teraz narysować wykres
bo wyniki do a)1−równanie nie ma rozwiązania dla m ∊( −∞,4)
− ma jedno rozwiązanie dla m=4
− ma dwa rozwiązania dla m ∊ (4 ,+ ∞ )
czy podobie rozwiązuje się b)
16 wrz 22:56
Mila:

a) przekształcam lewą stronę aby łatwo było narysować wykres funkcji
4*2
|x−1|=m /:4
f(x)=2
|x−1|
Rysujemy, po kolei:
y=2x→S
OY dla wykresu odpowiadającemu x≥0→
y=2|x| symetria tej części wykresu
co po prawej stronie OY, następnie translacja o wektor [1,0] i otrzymujemy wykres
f(x)=2
|x−1|
| | m | |
1) Brak rozwiązań dla |
| <1⇔dla m<4 |
| | 4 | |
| | m | |
2) jedno rozwiązanie dla |
| ⇔ dla m=4 |
| | 4 | |
| | m | |
3) dwa rozwiązania dla |
| >1⇔ dla m>4 |
| | 4 | |
16 wrz 23:19
Mila:

II sposób rysowania.( bez przekształceń)
f(x)=2
|x−1|
1)
|x−1|=x−1 dla x−1≥0⇔x≥1
wtedy masz wzór
f(x)=2
x−1 i szkicujesz wykres dla x≥1, funkcja rosnąca
2)|x−1|=−x+1 dla x<1
wtedy:
| | 1 | |
f(x)=2−x+1⇔f(x) =( |
| )x−1 funkcja malejąca dla x<1 |
| | 2 | |
f(1)=1
16 wrz 23:31
proszę o rozwiązanie: dziękuję
17 wrz 14:56
Arek: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=x2−x+5 oraz jej osi symertii
19 lis 19:31
Arek:
19 lis 19:35
salamandra: f(x) = x
2−x+5
a>0, więc ramiona paraboli w górę
W(p,q) − wierzchołek
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
q = f(p) = f( |
| ) = |
| − |
| + 5 = 4 |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | |
zbiór wartości <4 |
| ; ∞ > |
| | 4 | |
19 lis 19:35
Arek: Wyznacz, które wyrazy ciągu określonego wzorem an=−2(n−1)x(n−12) są niedodatnie
19 lis 19:56
Arek: Help
19 lis 19:56
Arek: Potrzebuje szybko
19 lis 20:03
Arek: Naprawdę szybko
19 lis 20:22