Wykaż że:
Masterpc18: Witajcie mam kilka przykładów "wykaż że" i mam problem z jednym. Wykaż że liczba a=21
n−1 jest
podzielna przez 10. Mógłby mi ktoś zrozumiale to rozpisać z góry dzięki
7 wrz 19:04
Eta:
21n −−− kończy się jedynką
zatem 21n−1 −−kończy się zerem ⇒ jest podzielna przez 10
7 wrz 19:06
pigor: ..., jest taki wzorek na
an−bn= ..., niech poszuka ci go np. w.G,
a więc tu liczba :
21n−1= 21
n−1
n= (
21−1) (21
n−1+21
n−2+21
n−3+ ... + 21
2+21
1+1)=
= 20k=
10*2k , gdzie k=21
n−1+21
n−2+21
n−3+ ... + 21
2+21
1+1, c.n.w.
7 wrz 19:14
Saizou :
albo
21≡1 mod 10
21n≡1n mod 10 a 1n=1
21n−1≡0 mod 10
czy jakoś tak xd
7 wrz 19:21
Eta:
7 wrz 19:31
Masterpc18: Dzięki
8 wrz 12:29