nierówności
Andzia: Rozwiąż nierówność
2x2 − 4x < 3(1 − x ) − 5
10 lis 14:38
Aza:
wymnóż , przenieś na lewą stronę , uporzadkuj , policz deltę i miejsca zerowe
i podaj rozwiązanie

co tu trudnego? ...... to proste jak .......
popracuj sama i po bólu

Powodzenia !
10 lis 14:49
Daniel_89: 2x2 − 4x − 3 + 3x + 5 < 0
2x2 − x + 2 < 0
Δ = − 15 z tego wynika że nie ma pierwiaastków,
a = 2 z tego wynika że wykres znajduje się nad osią Ox
całe wyrażenie ma być ujemne czyli pod osią Ox, gdzie nie ma ani kawałka wykresu, zatem
rozwiązaniem jest zbiór pusty.
10 lis 14:51
Daniel_89: 2x2 − 4x − 3 + 3x + 5 < 0
2x2 − x + 2 < 0
Δ = − 15 z tego wynika że nie ma pierwiaastków,
a = 2 z tego wynika że wykres znajduje się nad osią Ox
całe wyrażenie ma być ujemne czyli pod osią Ox, gdzie nie ma ani kawałka wykresu, zatem
rozwiązaniem jest zbiór pusty.
10 lis 14:51