Rozwiaz rownanie
Daniel: x2−x+14=0
moglby ktos rozjasnic jak to zrobic? wzor (a−b)2=a2−2ab+b2
7 wrz 18:43
7 wrz 18:44
sushi_gg6397228:
a
2=x
2 wiec a=....
sprawdz czy 2ab= x
7 wrz 18:45
Daniel: ale patrzcie...
przyklad x2+8x+16=0, zrobilem tak:
(x)2+2*x*4+(4)2
(x+4)2=(x+4)(x+4)
x+4=0
x=−4
dobrze to zrobilem? ja mam to sprowadzic do postaci iloczynowej
7 wrz 18:48
PW: Albo sprowadzasz do postaci iloczynowej (stop na 4. wierszu), albo rozwiązujesz równanie (źle).
7 wrz 18:50
Daniel: Ale do postaci iloczynowej sprowadzilem dobrze, tak?
7 wrz 18:54
PW: Dobrze, i równanie też dobrze, tylko ja niedowidzę i często sobie ubzduram coś innego niż jest
napisane, przepraszam.
x
2+8x+16 = (x+4)
2 = 0 ⇔ (x+4) = 0,
wszystko dobrze.
7 wrz 19:52