Trygonometria
xax: (cosα/1+sinα)+(cosα/1−sinα)=2/cosα
Udowodnij tożsamość
7 wrz 18:33
sushi_gg6397228:
zapisz za pomoca kreski ułamkowej
7 wrz 18:35
xax: | cosα | | cosα | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1+sinα | | 1−sinα | | cosα | |
7 wrz 18:37
Mila:
sinα≠1 i sinα≠−1 i cosα≠0 rozwiąż warunek
| | cosα | | cosα | |
L= |
| + |
| = |
| | 1+sinα | | 1−sinα | |
| | cosα(1−sinα)+cosα*(1+sinα | |
= |
| = |
| | (1+sinα)*(1−sinα) | |
| | cosα−sinα*cosα+cosα+sinα*cosα | |
= |
| = |
| | 1−sin2α | |
7 wrz 18:39
sushi_gg6397228:
lewa strona −−> wspolny mianownik
7 wrz 18:39
xax: Mam kolejne i się zawiesiłem.
| sinα+ctgα | | 1 | |
| = |
| +{1}{sin2α} |
| sinα*cosα | | cosα | |
proszę o łopatologiczne wyjaśnienie następnych kroków
7 wrz 19:10
sushi_gg6397228:
rozbij lewa strone na dwa ułamki
7 wrz 19:20
xax: A czy poprawne jest
| | | | sin2α+cosα | |
L= |
| = |
| i teraz rozbić na dwa ułamki? |
| | cosα*sinα | | sin2α*cosα | |
7 wrz 19:25
sushi_gg6397228:
lewa strona z poczatku zadania, a nie z przekształcen
7 wrz 19:30
xax: | sinα | | ctgα | | sinα | | | |
| + |
| = |
| + |
| |
| sinα*cosα | | sinα*cosα | | sinα*cosα | | cosα*sinα | |
7 wrz 19:38
sushi_gg6397228:
coś może się skróci ?
7 wrz 19:39
7 wrz 19:46
sushi_gg6397228:
chyba zartujesz
7 wrz 19:50
xax: Chyba mógłbyś wskazać błąd, gdybym wiedział nie zadałbym pytania
7 wrz 20:13
sushi_gg6397228:
skracanie ułamków= 1 klasa GIM jak nie wcześniej
wpisz sobie np:
sin=10
cos= 6
i skróć na liczbach, bo ręce opadają
7 wrz 20:27