Gdzie jest błąd?
peksa: ∫excos3xdx ⇒u=ex u'=ex v'=cos3x v = 13sin3x
to daje:
13exsin3x−13∫exsin3x ⇒ u=ex u'=ex v'=sin3x v=−13cos3x
13exsin3x−13(−13cos3xex+13∫excos3x)
I teraz układam układ równań i po uporządkowaniu wychodzi:
14exsin3x + 112excos3x + C a jest to odpowiedź błędna ktoś wie gdzie jest błąd?
7 wrz 18:02
Andrzej: błąd masz dopiero w tym ostatnim porządkowaniu, te całkowania przez części masz poprawnie. Nie
wiem skąd wyszły Ci te dwunaste i czwarte, powinny być dziesiąte, bo po wymnożeniu nawiasu
masz −1/9 całki, czyli po drugiej stronie powinno się następnie pojawić 10/9 całki.
7 wrz 18:13
peksa: aaa dzięki bo przy odejmowaniu odjąłem 1/3 zamiast 1/9 to się zgadza ok dzięki wielkie
7 wrz 18:28