Oblicz równanie trygonometryczne.
kasia0098: sinx+cosx+2sinxcosx=1
7 wrz 17:56
7 wrz 17:57
pigor: ... , może np. tak :
sinx+cosx+2sinxcosx= ⇔ sinx+cosx=1−2sinxcosx /
2 obustronnie ⇒
⇒ 1+2sinxcosx= 1+(2sinxcosx)
2−2(2sinxcosx) ⇔ sin
22x−3sin2x= 0 ⇔
⇔ sin2x(sin2x−3)= 0 ⇔ sin2x= 0 ⇔ 2x= kπ ⇔
x= 12kπ , k∊C. ...
7 wrz 18:48
ICSP: oj
pigor
8 wrz 11:36
ICSP: Może ja dam wskazówkę, przydadzą się dwie tożsamości :
1
o: 1 + 2sinxcosx = (sinx + cosx)
2
| | π | |
2o: sinx + cosx = √2sin(x + |
| ) |
| | 4 | |
Oczywiście obydwie do samodzielnego pokazania.
8 wrz 11:42