Bardzo proszę o pomoc z całką
madziona: Całka ∫(x
π−1)*(x
π)*(e
xπ)dx
Podstawienie: t = x
π, dt =π*x
π−1 dx => 1/π dt = x
π−1
1/π∫e
t * tdt
Czy to poprawne rozwiązanie
7 wrz 17:47
sushi_gg6397228:
przecież wczoraj to przerabialiśmy? skleroza ?
7 wrz 17:56
7 wrz 18:38
sushi_gg6397228:
napisalem ,ze masz sobie zrobic porzadek z wykładnikiem
7 wrz 18:38
madziona: no i zrobiłam i wyszło mi to co napisałam − inaczej nie potrafię tego rozwiązać
nie wiem co jest nie tak
7 wrz 18:40
daras: | | et(t−1) | | exπ | |
∫...= |
| = |
| (xπ − 1) +C |
| | π | | π | |
7 wrz 21:28