Jaki będzie poziom wody.
Damian: W prostopadłościennym zbiorniku o wymiarach dna 8m i 5m zgromadziła się pewna ilość wody
deszczowej.
a) Ile wiader o pojemności 10litrów można by napełnić, jeśli deszczówka napełniła zbiornik
do wysokości 12mm?
b) Na jaką wysokość sięgnie woda w zbiorniku, jeśli deszczówka wypełniła 120 wiader o
pojemności 5 litrów?
c) Jaki będzie poziom wody w zbiorniku( w cm) jeżeli na 1m2 spadło 120 litrów wody?
W A policzyłem objętęość wody wyszło 0,48m3, skoro 10l to 0,01 m3 to da się napełnić 48 wiader.
W B ilość wody wyszłą mi 0,6m3, wyszło równanie z 1 niewiadomą, po rozwiązaniu wysokość
wyniosła 0,015m
Z zadaniem C mam problem, bo nie wiem jak zabrać się do zamiany jednostek.
7 wrz 17:32
sushi_gg6397228:
1dm *1dm*1dm = 1 dm3= 1 l
rozpisz inne jednostki
7 wrz 17:34
sushi_gg6397228:
i zamieniaj juz na samym poczatku na "dm", bedzie łatwiej potem liczyć
7 wrz 17:38
Damian: czyli
8m to 80dm
5m to 50 dm
120 litrów to 120 dm3
Czyli:
80x50xH=120
4000h=120
h=0.03dm
czyli 3 cm tak?
7 wrz 17:42
Damian: znaczy 0,3 cm
7 wrz 17:44
sushi_gg6397228:
tak
7 wrz 17:46
Damian: Matma nie jest taka trudna

Jak się chce, tylko trzeba logicznie myśleć. Dlatego Cię
podziwiam.
Pozdrowienia
7 wrz 17:47
sushi_gg6397228:
7 wrz 17:47