Prosze o pomoc nie wiem jak zarobić
sky: | | 1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie ( |
| )−|2x−4|−2=m2 ma dwa rozwiązania różnych |
| | 2 | |
znaków ?
7 wrz 17:32
Ac.: Najpierw przenieś −2 na drugą stronę równania, następnie możesz podstawić:
k = m
2 − 2
No i spróbuj napisać w bardziej przyzwoity sposób wzór funkcji wykładniczej, potem napiszę, co
dalej.
7 wrz 17:41
Ac.: Chociaż tej 2 to nie musisz koniecznie przenosić, jak tam zrobisz.
7 wrz 17:47
sky: kurde nie bardzo mi wychodzi
7 wrz 17:49
Ac.: Napisz swoje obliczenia i coś wymyślimy.
7 wrz 17:53
sky: 2|2x−4|=m2+2 a dalej to nie wiem
7 wrz 18:15
sky: ?
7 wrz 18:35
Ac.: Można jeszcze zrobić tak:
|2x − 4| =|2(x −2)| = 2|x − 2|
Więc otrzymujemy:
4
|x−2| = m
2 − 2
Rysujesz wykres funkcji f(x) = 4
|x−2|, a potem sprawdzasz graficznie, dla jakich wartości k
masz dwa przecięcia z funkcją f o x−ach przeciwnych znaków.
7 wrz 18:41