d
sky: Narysuj wykres funkcji : f(x)=2−|x−4|+x i rozwiąż nierówność f(x)≥|x−3|−3
7 wrz 17:25
sky: /
7 wrz 17:32
sky: pomoże ktoś ?
7 wrz 17:49
sushi_gg6397228:
najpierw rozpisz na boku "wykładnik potęgi" −−> pozbądź się wartości bezwzglednej
7 wrz 17:51
sky: | | 1 | |
x≥4 ( |
| )2x−4 dobrze to jest ? hmm a dalej jak ? |
| | 2 | |
7 wrz 18:05
sushi_gg6397228:
−|x−4| + x −−> tym miales sie zająć
7 wrz 18:06
sky: to dla x<4 y=2x−4
a dla x≥4 y=4
co dalej ?
7 wrz 18:11
sushi_gg6397228:
mamy dwa wykresy do zrobienia
x<4
y= 22x−4
dla x≥4
y= 24
7 wrz 18:13
sky: aa
7 wrz 18:15
sushi_gg6397228:
y=22x−4 <=> y= 4x−2 i będzie łatwiej narysowac
7 wrz 18:16
sky: a tą nierównośc jak rozwiązać f(x)≥|x−3|−3
7 wrz 18:21
sushi_gg6397228:
tak samo rozpisać wartośc i na przedziały
lub narysować y=|x| i potem wykonać odpowiednie przesuniecia wykresu−−> musi wyjść to samo
7 wrz 18:25
sushi_gg6397228:
potem masz nanosisz wszsytko na jeden wykres i patrzysz, dla jakich "x" pierwszy wykres jest
nad drugim ( oraz gdzie się przecinaja)
7 wrz 18:26
sky: ok
7 wrz 18:35
sushi_gg6397228:
tak samo musisz zrobić w tamtym zadaniu− w drugim linku−−> masz podobne
rysujesz lewą stronę
7 wrz 18:36