Geometria analityczna - błędne zadanie?
World: Dany jest odcinek o końcach: A=(10; −3), B=(10; 9). Symetralna tego odcinka ma równanie:
a) y= 3
b) x= 3
c) x= −3
d) y= −3
Wyznaczyłem środek, który wynosi: S
ab = (10; 3). Po ułożeniu układu równań pojawia się pewna
sprzeczność:
Bez tego nie mogę tego dokończyć. Jak rozwiązać to zadanie?
7 wrz 17:17
sushi_gg6397228:
zrób rysunek i pomyśl chwilę
7 wrz 17:30
World: Zrobiłem rysunek, symetralna jest na osi Y, a więc wychodzi odpowiedź A. Natomiast jak to
wyliczyć, czy gdzieś popełniłem błąd?
7 wrz 17:36
sushi_gg6397228:
dlatego napisałem "pomyśl chwilę"
czy "kreska pionowa" może być funkcją ?
7 wrz 17:39
Trivial: Hello world.
7 wrz 17:45
7 wrz 17:50
Trivial:
World, problem tkwi w tym, że równanie y = ax + b nie opisuje wszystkich możliwych
prostych. Prostej x = c nie da się opisać tym równaniem. Pozostałe się da.

Jeżeli nie
chcesz polegać na rysunku to musisz sprawdzić najpierw, czy przypadkiem prosta x = c nie jest
symetralną tego odcinka. (c trzeba obliczyć).
7 wrz 17:52
Trivial:
Odcinek zawiera się w prostej x = 10 i ma środek w punkcie S = (10, 3). Zatem symetralna ma
równanie y = d, gdzie d = 3 (bierzemy yS).
a) y = 3.
7 wrz 17:56
Marek216: Żeby to rozwiązać to wyznacz równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty, bd maił
równanie postaci y=ax +b później skorzystaj z środka odcinka i wartości wcześniej otrzymanego
a. Otrzymasz y=−(1/a) x +b podstawiasz współrzędne środka w miejsce x i y i masz b. I koniec
zadania.
7 wrz 17:57
World: Dzięki, widocznie trafił się taki jeden przykład. Dobrze wiedzieć co zrobić w takiej nietypowej
sytuacji i jak sobie radzić.
7 wrz 17:59
Trivial: Takie przykłady są najlepsze, gdyż nie trzeba zbyt dużo liczyć.
7 wrz 18:01
5-latek:

Czesc
Trivial
A wystarczyl dobry rysunek i definicja symetralnej i po zawodach
7 wrz 18:02
Trivial: Cześć
5−latek. Tak, wiem. Dlatego napisałem "jeżeli nie chcesz polegać na rysunku".
7 wrz 18:03