Oblicz granicę ciągu
uots: Oblicz granicę ciągu (an):
| | 1−2+3−4+...+(2n−1)−2n | |
an= |
| |
| | n+4 | |
7 wrz 17:04
sushi_gg6397228:
co masz w liczniku ?
7 wrz 17:05
uots: no są to raczej 2 różne ciągi arytmetyczne
7 wrz 17:21
sushi_gg6397228:
to jest jeden ciag arytmetyczny
a1=...
r=...
an=...
ilość wyrazów=...
7 wrz 17:27
uots: gdybym to wiedziała to nie miałabym chyba problemów z zadaniem
7 wrz 17:36
sushi_gg6397228:
to się wysił
7 wrz 17:39
Mila:
Pomijając znak składników, masz 2n kolejnych liczb
Stosujesz łączność:
(1−2)+(3−4) +........[(2n−1)−2n]= (−1)*n
7 wrz 20:02
uots: aaa ok, dziękuje

ale juz zdązyłam zrobić to dzieląc ten ciąg na 2 różne
(S
1=1+3+5+...+(2n−1) i S
2=2+4+6+...+2n, przy czym cały ciąg a
n=S
1−S
2)
7 wrz 20:19
Mila:
Też może być.
7 wrz 20:24