wyznacz dziedzinę, miejsce zerowe i znak wartości funkcji
MesXwi: y=|√x+3−4|
wyznacz dziedzinę, miejsce zerowe i znak wartości funkcji
7 wrz 17:01
sushi_gg6397228:
i co zaproponujesz ?
7 wrz 17:02
MesXwi: narysowałem sobie wzór funkcji ale nie wiem jak się zabrać za znak wartości..
dziedzinę policzyłem tak:
x+3≥0
x≥−3
D=<−3;+∞)
miejsce zerowe policzyłem:
0=|√x+3−4|
0=√x+3−4
4=√x+3
i teraz x jest pod pierwiastkiem więc x≥−3
16=x+3 ⋀ −16=x+3
x=13 ⋀ x=−13
nie jestem pewny czy rozwiązałem dobrze.. a znaku wartości nie umiem policzyć
7 wrz 17:12
MesXwi: "narysowałem sobie wykres funkcji" powinno być
7 wrz 17:14
Ac.: Wszystko jest OK do momentu:
4 =
√x+3
Potem podnosisz do kwadratu równanie i masz jedno rozwiązanie: x = 13. Dwa rozwiązania musisz
uwzględniać, gdy pierwiastkujesz np. takie równanie:
x
2 = 9
I wtedy masz:
x = −3 ∨ x =3
Zauważ, że dałem spójnik ⋁ (lub), spójnik ∧ (i) byłby tu błędny.

Co do znaku wartości funkcji − co oznacza moduł (wartość bezwzględna)?
7 wrz 17:18
MesXwi: odległość danej liczby na osi liczbowej od zera
zgodnie z moim rysunkiem (jeśli nie ma błędu) to funkcja zaczyna się w pewnym punkcie na osi OY
i zbliża się do OX, przecina ją w miejscu zerowym (x=13) i cały czas argumenty rosną a
wartości maleją..
i jeśli dobrze rozumiem to powinienem znaleźć ten punkt na OY bo on był by potrzebny do
zapisania znaku wartości ?
7 wrz 17:31
Marek216: Ac coś mi nie pasuje twój komentarz, bo jest własność ( √x+3 ) 2 to Ix+3I więc ma dobrze a
ty go w błąd wprowadzasz .
If(x)I = [ f(x) dla f(x) ≥0 i −f(x) dla f(x) < 0 ] odraz widać że zbior wartości to Y∊<0,+∞)
ponieważ część pod wykresem ulega symetrycznemu odbiciu względem osi OX.
Znak funkcji zatem f(x) ≥ 0 dla x∊R
7 wrz 17:31
Marek216: MesXwi zauważ jeszcze że x = −13 nie należy do dziedziny zatem nie jest rozwiązaniem 9 miejscam
zerowym)
7 wrz 17:33
Ac.: @Marek216:
√a2 = |a|
(
√a)
2 = a
Jeśli nie wierzysz, to wstaw ujemne rozwiązanie pod pierwiastek i zobacz, co otrzymasz.

@MesXwi:
Z wartością bezwzględną chodziło mi o coś innego. Podpowiem:
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x gdy x<0 | |
Co z tego wynika?
7 wrz 17:35
Marek216: hahah dobre, udowodnić Ci ?
7 wrz 17:38
Marek216: A pomyśl wcześniej że pod pierwiastkiem 2. stopnia nie może być liczby ujemnej. A nie może być
mniejsze od zera pod pierwiastkiem ! Wiem co mówię.
7 wrz 17:40
Ac.: @Marek216:
Zgadza się, nie może być liczby ujemnej. Proszę, udowodnij mi, że nie jest tak, jak napisałem.
7 wrz 17:46
MesXwi: @Ac.
wynika ze kiedy x jest mniejszy od zera to biorę jego odwrotność..
a tak poza tym
4=
√x+3 / podnoszę do kwadratu
czyli
16=|x+3|
16=x+3 ⋁ −16=x+3
x=13 ⋁ x=−13
ale x=−13 nie należy do dziedziny (nswz)
chyba oboje macie racje (Ac. z własnościami, Marek216 z własnością)
dzięki za pomoc
7 wrz 17:56
Marek216: Ac: Ja już nie wiem o co Ci chodzi, mi chodzi o to że : (√x+3)2 = Ix+3I a nie x+3
7 wrz 18:00
Marek216: MesXwi : nie kiedy x jest mniejsze od zera tylko kiedy f(x) jest mniejsze od zera to odbijasz
tą część wykresu względem osi OX . Tu chodzi o y a nie x. Po odbiciu wykres jest 1 punktem na
osi X a reszta wykresu jest nad osią X czyli nie ma wartości <0.
7 wrz 18:04
Ac.: @Marek216: Przykro mi, ale nie mogę się z Tobą zgodzić. Odsyłam do lektury podręczników,
ewentualnie wygooglować.

Albo myślowo: skoro podnoszę jakieś wyrażenie do kwadratu, to zawsze otrzymuję coś nieujemnego,
tak? Więc ta wartość bezwzględna jest niepotrzebna, bo nigdy nie otrzymasz ujemnej liczby po
podniesieniu do kwadratu.
7 wrz 18:09
Marek216: MAsz gg ? Prześle Ci coś.
7 wrz 18:10
Ac.: @MesXwi:
Czyli tak, jak napisał wyżej kolega, znak wartości funkcji jest dodatni lub funkcja osiąga
wartość 0. Bez wartości bezwzględnej funkcja może osiągać tez ujemne wartości.
7 wrz 18:12
Marek216: Masz gg ?
7 wrz 18:12
Marek216: AJ nie mówię o sytuacji IxI2= x2 tylko (√x)2 = IxI , masz to gg to Ci wyśle strone z
vademecum operonu tymi właśnie własnościami.
7 wrz 18:16
Ac.: Ja? Jeśli chcesz coś napisać, możesz tu.
7 wrz 18:16
Ac.: Mam Vademecum Operonu i obawiam się, że to może być błąd, bo to wydawnictwo ma podręczniki
pełne różnych błędów.
7 wrz 18:17
Marek216: Chce zdjęcie Ci wysłać bo kłucisz się a nie masz racji w zadaniu tego typu chodzi o sens
liczbowy jak masz x+3 to nie wiesz czy jest to większe od zera czy mniejsze bo x to
niewiadoma. Chodzi o znalezienie takich x dla których będzie to miało sens liczbowy.
Jest chyba różnica między :
Ix+3I=16 a x+3 =16,
Zauważyłem że jesteś aktywny tutaj bardzo ale tylko ludziom w głowach mącisz, daj to gg to C
wysle czarno na białym niedowiarku. Albo jak chcesz to sam napisz na 6058735.
7 wrz 18:21
Ac.: Albo jeszcze inaczej:
(√x)2 = x
Zauważ, że x≥0, skoro mamy pierwiastek. A skoro x≥0, to po co nam wartość bezwzględna?
7 wrz 18:21
Ac.: Mnie nie są potrzebne żadne skany książek o wątpliwej treści. Natomiast przeczytaj jeszcze raz
moje wypowiedzi. I jeżeli one też nie przemówiły, to odsyłam np. tu:
http://www.matematyka.pl/187196.htm
7 wrz 18:24
Marek216: hehe dam Ci przykład zobaczymy jak na to odpowiesz:
√x2 + 2 x +1 = 1
√(x+1)2 = 1
Ix+1I = 1 ⇔x = 0 lub x =−2
Pytam sie jak inaczej byś to rozwiązał jak nie z mojej wymyślonej własności ? Sprawdz sobie czy
obydwa rozwiązanie nie są prawdziwe. A wg twojej teorii było by tylko 1 rozwiązanie równe x= 0
. I co teraz powiesz ? Dziedziną funkcji kwadratowej jest zbiór liczb rzeczywistych więc żadne
rozwiazanie nie odpada.
7 wrz 18:41
Ac.: @Marek216:
Czytaj uważnie... Jeśli przewiniesz w górę tę stronę zobaczysz, że napisałem:
√a2 = |a|
(√a)2 = a
Wszystko to, co napisałeś przed chwilą, jest prawdą. A ja piszę o przypadku, gdy potęga jest
POZA pierwiastkiem, a nie pod nim...
7 wrz 18:44
Marek216: No kuźwa od początku mi o to chodzi a (√a)2 =I aI tak samo po to sie liczy dziedzinę aby
wykluczyć rozwiązanie które nie pasuje.
7 wrz 18:49
Ac.: Widzę, że ta dyskusja nie ma najmniejszego sensu, bo w ogóle nie rozumiesz, o czym piszę. O
18:00 napisałeś przykład, który jest zupełnie inny od tego, który przytoczyłeś o 18:41. Jeśli
masz wątpliwości poprawności moich wzorów, spytaj matematyków na forum... To byłoby na tyle i
pozdrawiam.
7 wrz 18:58