równania z parametrem
agnieszka: Jak rozwiązać te przykłady? bardzo proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie

Dla jakich wartości parametru m równianie ma dwa różne pierwiastki?
a)x
2+2mx+1=0
b)−x
2+(2−m)x+2m=0
7 wrz 16:53
Janek191:
a) Δ > 0
b) Δ > 0
7 wrz 16:54
agnieszka: okej wiem jakie warunki muszą to spełnić a mimo to nie bardzo wiem jak rozwiązać. Prosiłam o
wytłumaczenie
7 wrz 16:56
7 wrz 17:07
Janek191:

a) Δ = (2m)
2 −4*1*1 = 4 m
2 − 4 > 0 ⇒ 4 m
2 > 4 / :4 ⇒ m
2 > 1 ⇒ m ∊ ( −
∞; − 1)∪ (1 : +
∞)
7 wrz 17:08
agnieszka: dziękuję
7 wrz 19:16