matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo niepewna: Z talii 52 kart wylosowano 5 kart, wśród których są 3 asy. Na ile sposobów można dokonać takiego wyboru ?
7 wrz 16:32
Ac.:

nawias
4
nawias
nawias
3
nawias

Wylosowano 3 z 4 asów, zatem 3 asy mozna wyloswać na
sposobów. Pozostałe 2 karty losuję

nawias
48
nawias
nawias
2
nawias

ze zbioru 48 pozostałych kart, więc na
sposobów.

nawias
4
nawias
nawias
3
nawias

nawias
48
nawias
nawias
2
nawias

Zatem z talii 52 kart można wylosować 5 kart, wśród których są 3 asy, na
*

sposobów.
7 wrz 16:37
niepewna: wiem tylko że na 24 sposoby można wylosować 3 asy a co z resztą ? bo losujemy 5 kart w tym trzy asy czyli 4*3*2*1=24 a dalej ? nie mam pojęcia błagam pomóżcieeeee
7 wrz 16:37
Ac.: Nie możesz tak policzyć, na ile sposobów możesz wyciągnąć 3 asy. Po pierwsze, mnożysz 4 liczby, a asy wyciągasz 3, tak? Poza tym Twój sposób uwzględnia takie możliwości wyciągnięcia 3 asów, jak: (A♥, A♦, A♣); (A♥, A♣, A♦); (A♦, A♥, A♣); (A♦, A♣, A♥); (A♣, A♥, A♦), A♣, A♦, A♥) A wszystkie te opcje, kiedy ciągniesz 5 kart, są identyczne. W Twoim sposobie liczy się kolejność, a przecież losując karty, kolejność się nie liczy, prawda?
7 wrz 16:49
niepewna: no tak, tylko że dopiero miałam jedną lekcję z tego tematu i własnie nie za bardzo go łapię emotka
7 wrz 16:54
niepewna: a temat miałam reguła mnożenia i reguła dodawania
7 wrz 16:54
Ac.: Rozumiem, kombinatoryka dla mnie też była na początku trudna, zresztą nie twierdzę, że jest łatwa. Hmm, z reguły mnożenia ciężko byłoby rozgryźć to zadanie, może ktoś bardziej doświadczony się wypowie?
7 wrz 16:56
niepewna: właśnie, proszę, niech ktoś mi zrobi to zadanie albo regułą mnożenia albo dodawania emotka
7 wrz 17:02
niepewna:
7 wrz 17:09
daras:
nawias
4
nawias
nawias
3
nawias
nawias
48