Geometria
Blue: zad.1 Styczna do okręgu (x−2)2 +(y−1)2 =25, przecinająca oś OX w punkcie (9,0), może mieć
równanie:
A. 4x+3y−36=0
B. −4x+3y−36=0
C. 4x−3y−36=0
D.4x+3y+36=0
Nie wiem, czy był może jakiś wzorek na styczną do okręgu? Szczerze mówiąc średnio to
pamiętam... Tylko nie bijcie, bo coś mi się wydaje, że to zadanie jest proste, tylko ja coś
zapomniałam...
7 wrz 16:29
sushi_gg6397228:
rysunek
a potem uklad rownan −−> prosta i okrąg−−> musi wyjsc jedno rozwiazanie
7 wrz 16:32
Janek191:
y = a x + b P = ( 9 ; 0)
więc
0 = a*9 + b ⇒ b = −9 a
y = a x − 9 a
−−−−−−−−−−−−−−−
Układ
( x − 2)2 + ( y − 1)2 = 25
y = a x − 9 a
−−−−
7 wrz 16:37
Blue: Właśnie jak próbowałam liczyć tak, jak Janek , to mi zaczęły jakieś kosmiczne wyniki
wychodzić... Cóż, może spróbuję jeszcze raz...
7 wrz 17:19
Blue: | | 1 | | −5 | |
Wyszło mi z tego układu a= |
| lub a= |
| , więc raczej coś źle... ale liczby normalnie |
| | 4 | | 6 | |
kosmiczne.....
7 wrz 17:33
5-latek: Nie pisz o liczbach kosmicznych bo one rzadza światem
7 wrz 17:41
PW: Blue, nauka poszła w las? Metodą eliminacji. Jaki musi być współczynnik kierunkowy tej
prostej? Dodatni, czy ujemny?
7 wrz 17:51
Blue: No właśnie nie wiem...
7 wrz 18:22
5-latek:

A wiesz dlaczego nie wiesz ?
Dlatego ze nie zrobilas rysunku i teraz sie domyslasz
7 wrz 18:31
PW: No to może inaczej: podstawiasz po chamsku (9, 0) do równań prostych − dwie z nich w ten sposób
wyeliminujemy. Które?
7 wrz 18:37
Eta:
S(2,1) , r= 5 odległość d punktu S od stycznej jest d=r=5
sprawdzamy , która z tych prostych przechodzi przez P(9,0)
A/ 4x−3y−36=0 −−− pasuje i C/ 4x+3y−36=0 −−− też
| | |4*2−3*1−36| | |
ale : dla A/ d= |
| ≠ 5 |
| | √25 | |
| | |4*2+3*1−36 | |
dla C/ d= |
| = 5 |
| | √25 | |
zatem styczna ma równanie
4x+3y−36=0
odp; C/
7 wrz 18:39
daras: najłatwiej napisać że się właśnie tak liczyło jak mi koledzy podpowiadają ale...kosmiczne
liczby wychodza albo UFO wylądowało i dawaj zasuwajcie dalej szanowni koledzy

ja idę na
7 wrz 18:39
daras: albo
Eta zmień kolor na
blue
7 wrz 18:41
Eta:
O co Ci chodzi
daras ?
7 wrz 18:46
PW: Eta,

to jest zadanie testowe. Kombinuję cały czas jak dojść do odpowiedzi nie
licząc takich strasznych rzeczy jak d.
7 wrz 18:47
daras: nic personalnego
Eta kocham Cię
7 wrz 18:50
Eta:
PW ... chyba przesadzasz

wyznaczanie odległości "d" ,to żadna "straszna rzecz" dla maturzysty ,który zdaje rozszerzenie
!
daras ..... już dawno nikt mi nie wyznawał ....
7 wrz 19:01
daras: PW jest na dobrym tropie, skoro to test to trzeba po chamsku odwalać złe warianty
7 wrz 19:06
Eta:
@daras czytałeś mój wpis 18:39
7 wrz 19:08
daras: 5−latek też dobrze kombinuje, bo jak sie już odwali 2 złe odp. i umie narysować pozostałe
proste to się wylosuje prawidłowa wersję w ciągu 1,5 −2min i o to chodzi, nikt nie będzie
przecież pytał dlaczego
7 wrz 19:08
daras: @Eta czytałem ale twój wywód jest za...długi
gwoli wyjasnienia chodziło mi o zasady ja olewam ucznia, który nie rokuje czyli olewa moje
nauki szkoda czasu chyba, że się robi sztukę dla sztuki dla własnej satysfakcji gorzej jak się
przy tym zaniedbuje tych, którzy rokują
7 wrz 19:10
Blue: Po rozwiązaniu Ety już rozumiem. Dras gdybym kłamała, że tak ni liczę, to bym wyników, które mi
wyszły nie podała
7 wrz 19:31
Eta:
@
Blue ..... i tak trzymaj
7 wrz 19:34
Blue: Ja nie uważam, że sposób Ety jest długi, właśnie prosty i klarowny, a Wy mi tutaj coś mieszacie
z tym odrzucaniem odpowiedzi
7 wrz 19:36
PW: Przepraszam, więcej nie będę.
7 wrz 19:45
Blue: PW, nie o to mi chodziło

Dzięki za pomoc i nie mów, że "więcej nie będziesz "

Po prostu
trochę się zdenerwowałam, bo Daras mnie wkurza!

Ale Ciebie przepraszam i dzięki za pomoc,
mimo że wolę rozwiązanie Ety
7 wrz 19:51
PW: Lubię Cię
7 wrz 19:56
daras: Eta &
Blue
7 wrz 20:04
Blue: Nie czaje już sytuacji XD Daras dlaczego pocieszasz Etę?
7 wrz 20:26
Blue: A tak btw , to pewnie zamysł tego, kto układał to zadanie był taki jak Ety, bo zostawił już
ładnie proste w postaci ogólnej
7 wrz 20:30
Eta:
7 wrz 20:38
daras: nie pocieszam tylko uważam, że jesteście zgraną parą
7 wrz 21:43
daras: prawidłową odpowiedzią jest oczywiście
A
@
Eta przeczytałem ze zrozumieniem Twój wczorajszy wpis z 18:39

@
PW jeden współczynnik kierunkowy będzie dodatni a drugi ujemny, bo styczne są dwie
niestety
5−latek w swoim genialnym rozwiązaniu ich nie narysował ale rozgrzeszam go bo
przecież jesteśmy w reżimie czasu rozwiązywania testu czyli ok. 1,5min/pytanie prawda?
ale jeśli się wie jak te proste będą przebiegać, to się wybierze odpowiedź bez pudła!
@
Blue zapytałaś na wstępie czy jest jakiś wzorek na styczną do okręgu?
Oczywiście, że jest wystarczy znaleźć współrzędne 2 wektorów P
1S i P
1P,
P
1 − punkt styczności (należący do okręgu), P(9;0), S(2;1)
te wektory są prostopadłe więc wystaczy sprawdzić ich iloczyn skalarny: P
1S◯P
1P = 0
8 wrz 14:46
Janek191:

( x − 2)
2 + ( y − 1)
2 = 25 i A = ( 9; 0)
więc
S = ( 2; 1) r = 5
Równanie prostej stycznej do okręgu
y = a x + b
Ma przechodzić przez A = ( 9 ; 0) , to 0 = 9a + b ⇒ b = − 9a
y = a x − 9 a
lub w postaci ogólnej a x − y − 9a = 0
Odległość tej prostej od S =( 2; 1) jest równa r = 5
zatem
| I 2a − 1*1 − 9a I | |
| = 5 |
| √a2 + 1 | |
I − 7a − 1 I = 5
√a2 + 1
I 7 a + 1 I = 5
√a2 + 1
7 a + 1 = 5
√a2 + 1 lub 7a + 1 = − 5
√a2 + 1
49 a
2 + 14a + 1 = 25( a
2 + 1)
24 a
2 + 14 a − 24 = 0
12 a
2 + 7 a −12 = 0
Δ = 49 − 4*12*(−12) = 49 + 576 = 625
√Δ = 25
| | − 7 − 25 | | 4 | | − 7 + 25 | | 3 | |
a = |
| = − |
| lub a = |
| = |
| |
| | 24 | | 3 | | 24 | | 4 | |
zatem
| | 4 | | 3 | | 27 | |
b = − 9* ( − |
| } = 12 lub b = − 9*( |
| ) = − |
| |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
Mamy proste o równaniach:
| | 4 | | 3 | | 27 | |
y = − |
| x + 12 lub y = |
| x − |
| |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
czyli
4 x + 3 y − 36 = 0 lub 3 x − 4 y − 27 = 0
==============
Odp. A ( niebieska prosta )
8 wrz 16:48
PW: Janek, zlituj się nad pacholęciem.
Autorzy zadania zapewne mieli taki zamysł:
1.uczeń wyeliminuje dwie odpowiedzi − proste, które nie zawierają (9,0)
2. narysuje okrąg
3. narysuje dwie pozostałe proste i z rysunku odczyta, która jest styczna do okręgu.
Podczas testu nie ma czasu na takie obliczenia.
Podkreślam: pytanie nie brzmiało
"Jakie jest równanie stycznej",
lecz
"Styczna (...) może mieć równanie"
8 wrz 17:14
Janek191:
Dobrze, że odp. A jest prawidłowa. Gdyby D była prawidłowa, to też trochę trzeba
policzyć − posprawdzać
8 wrz 17:24
Mila:

1) sprawdzić które równania spełniają wsp. (9,0)
2) Następnie spróbować narysować okrąg i proste z punktu (A) i (C), jeśli da się ustalić
jednoznacznie odp. to koniec zadania, jesli nie to obliczenia.
8 wrz 18:46
daras: Mila znowu odwrotnie A ↔ C
9 wrz 19:21
Mila:
Tak, ma być z ujemnym wsp. kierunkowym. Dziekuję daras.
Tu chodziło mi o metodę. Jednak Blue nie czyta juz tego wątku, może komuś się przyda.
9 wrz 20:02
daras: Blue może też by sie przydał, gdyby zabrała się za to zadanie sama
9 wrz 20:10