Funkcja liniowa
Martyna: Zadanie 1. Funkcja g(x)=(3−5a)x+2a−4 jest rosnąca gdy? Kiedy a jest dodatnie?
Zadanie2.Wykres funkcji f(x)=√3 x−3 przecina oś x w punkcie :
A.(√3,0)
B.(−√3,0)
C.(0,3)
D.(0,−3) .
7 wrz 16:18
Janek191:
z.1 Gdy ( 3 − 5 a) > 0
7 wrz 16:22
sushi_gg6397228:
zad1.
y= r*x+ w to f rosnaca, gdy r>0 (tam masz kolizję oznaczeń i "głupiejesz")
7 wrz 16:23
Janek191:
z.2
f(x) = √3 x − 3 = 0 − wylicz x
P = ( x; 0)
7 wrz 16:24
Janek191:
Odp. A
7 wrz 16:25
Martyna: Proszę o pełne wytłumaczenie bo jestem zielona z matematyki
7 wrz 16:27
Janek191:
Funkcja liniowa o równaniu y = m x + k jest rosnąca , gdy m > 0
Mamy
g(x) = ( 3 − 5 a) x + 2 a − 4
więc
| | 3 | |
m = 3 − 5 a > 0 ⇔ 3 > 5 a ⇔ 5 a < 3 ⇔ a < |
| = 0,6 |
| | 5 | |
7 wrz 16:41
Janek191:

f(x) =
√3 x − 3 przecina oś OX więc y = 0
0 =
√3 x − 3
√3 x = 3 / :
√3
x =
√3
Spr.
Dla x =
√3 jest y = f(
√3) = p{3]*
√3 − 3 = 3 − 3 = 0
więc punkt przecięcia
A = (
√3 ; 0 )
===========
7 wrz 16:46
Martyna: dziękuję
7 wrz 16:57