kombinatoryka
KASZAA: kombinatoryka
Na ile sposobow mozna umiescic 3 szaliki w 4 szufladach jezeli kazdy szalik może być w dowolnej
szufladzie?
tylko problem polega na tym czy jak przyjmę szalik np. S1 S2 S3
i kolejno szuflady A B C D
to teraz tak:
w szufladzie A mogę umieściś albo wcale albo S1S2 albo S2S3 , S1S3
bo w zadaniu nie jest napisane czy szaliki są takie same czy każy jest inny ?
bo normalnie to vhyba by było:
4*4*4=64 sposoby
7 wrz 16:18
Janek191:
{ 1, 2, 3 } → { I, II, III, IV }
więc
n = 43 = 64
7 wrz 16:20
KASZAA: ale np. jeśli każdy szalik będzie w innym kolorze to wyjdzie tak samo ?
7 wrz 16:22
PW: To jest właśnie wynik zakładający rozróżnialność szalików.
7 wrz 16:44