wyznacz trójmian kwadratowy
ana : Wyznacz trójmian kwadratowy o pierwiastkach x1 i x2 , i zbiorze wartości Y gdy:
a) x1 = −4 , x2 = 0 Y=(−∞, 2>
b) x1 = −8 , x2 = 2 Y=(−∞,10>
7 wrz 16:12
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
7 wrz 16:12
Janek191:

a) x
1 = − 4 x
2 = 0 Y = ( −
∞ ; 2 >
więc
| | x1 + x2 | | − 4 + 0 | |
p = |
| = |
| = − 2 |
| | 2 | | 2 | |
q = 2
y = a*( x − p)
2 + q = a*( x + 2)
2 + 2
Dla x
2 = 0 jest y = 0
czyli
a*( 0 + 2)
2 + 2 = 0
4 a + 2 = 0
a = − 0,5
Odp. y = −0,5 ( x + 2)
2 + 2 − postać kanoniczna
======================
7 wrz 16:18