Uporządkuj rosnąco wielomian W(x)
Magda: Witam, jak to obliczyć?
Uporządkuj rosnąco wielomian W(x), a nastepnie podaj jego stopień i wypisz jego współczynnik
jeśli:
a.) W(x)=2−4x
2+8x
4+3x
2+8
c.) W(x)= x
5−2x
3+4+3x
5+1
d.) W(x)= 3x−9x
4+x
2−3x+9x
4
Bardzo prosiłabym o pomoc w tych przykładach bo nie mam pojęcia co i jak
7 wrz 15:45
Piotr 10: Rosnąco, czyli od najmniejszej potęgi przy iksie do najmniejsze potęgi przy iksie
7 wrz 15:46
Piotr 10: A po drugie nie ma co tutaj liczyć w ogóle. Uporządkować wszystko, podać stopień wielomianu (
największa potęga przy ikse)
7 wrz 15:51
Piotr 10: Przykład
a) W(x) = 10+ 8x4 −x2 − wpierw uporządkowałem
Teraz ustawiam kolejność. Ma być rosnąca
W(x) = 10 − x2 + 8x4
Stopień wielomianu − czwarty stopień wielomianu
Współczyniki
10 ; − 1 ; 8
Dalej sama zrób.
7 wrz 15:55