liczby rzeczywiste
kala: | | x−3y | |
Dane są liczby x=2√2−√3, y= 4√3+√2. Wyznacz liczbę |
| . |
| | y−x | |
| | −18√6−197 | | −197−31√6 | |
Wyszło mi |
| a ma być |
| |
| | 73 | | 73 | |
Nie wiem gdzie popełniam błąd kilka razy to liczyłam, ale nie wiem gdzie popełniam błąd. No
chyba, że odpowiedź jest błędna bo zdarzało się już tak
7 wrz 15:35
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
7 wrz 15:36
kala: | x−3y | | 2√2−√3−3*(4√3+√2) | |
| = |
| = |
| y−x | | (4√3+√2)−(2√2+√3) | |
7 wrz 15:44
7 wrz 15:46
kala: | (−√2−13√3)*(5√3+√2) | |
| = |
| (5√3−√2)*(5√3+√2) | |
7 wrz 15:49
sushi_gg6397228:
i teraz domnażamy na sprzężenie
7 wrz 15:49
kala: | −5√6−2−195−13√6 | |
| = |
| 75+5√6−5√6+2 | |
7 wrz 15:50
kala: | | −18√6−197 | |
no i wyszło mi |
| |
| | 73 | |
7 wrz 15:51
sushi_gg6397228:
mianownik "−2"
góra ok
7 wrz 15:51
sushi_gg6397228:
zawsze można jeszcze sprawdzic w "excelu"
x=...
y=....
| | x−3y | |
potem policzyc |
| i porównać z odpowiedzą Twoją i książkową |
| | y−x | |
7 wrz 15:53
kala: no tak mianownik −2
7 wrz 15:56
kala: ojej nie umiem w exelu liczyła na kalkulatorze i wyszło mi tak jak tu napisałam
7 wrz 15:57
kala: a jak się jeszcze liczy coś takiego.
Oblicz ile procent osób z najniższą pesją stanowią osoby z najwyższą pensją? Wynik przedstaw z
dokładnością do 0,01
Dane : 6 os− 4 tys
12 os− 3 tys
8 os− 2 tys
4os− 4,5 tys
7 wrz 16:02
sushi_gg6397228:
w excelu wpisujesz tak jak na kalkulatorze
w pole np a1 = 2* 2 "daszek" (0,5) − 3 "daszek" (0,5) enter
"daszek"= symbol potęgi "shift+6"
pole a2 = to co przy "y"
pole a3= a1−3*a2 licznik
pole a4= mianownik
pole a5= a3/a4 enter
7 wrz 16:02
kala: chyba nie umeim coś mi nie idzie

A to zad powyżej?
7 wrz 16:06
sushi_gg6397228:
czytam treść zadania kolejny raz i coś to pytanie nie po polsku jest sformułowane
7 wrz 16:08
kala: tak mam w książce i ma wyjść niby 200%
7 wrz 16:10
sushi_gg6397228:
moze powinno być "jaki procent ..."
bo najniższe − 2 tysiace i 8 osób
najwyzsze 4,5 tysiaca i 4 osoby
7 wrz 16:15
kala: jest napisane ile procent

i w poprzednim tak samo ile procent wszystkich osób...
7 wrz 16:17
sushi_gg6397228:
to przyjmuesz 4 osoby−100%
8 osób − x
na krzyża i x=200%
7 wrz 16:24
kala: dzięki
7 wrz 17:44