wyznacz dziedzinę funkcji :
Woj: | | (x2−1)(x−7) | |
g(x)= |
| |
| | x2+7x+6 | |
7 wrz 15:24
sushi_gg6397228:
jak sie "szuka" dziedziny w takim przykładzie ?
7 wrz 15:26
Woj: na pewno trzeba jakoś udowodnić że wartość tego działania w mianowniku ≠0, nie wiem czy trzeba
coś zrobić w liczniku
7 wrz 15:29
sushi_gg6397228:
licznik nam do szczescia nei jest potrzebny
czyli szukamy miejsc zerowych w mianowniku, a potem je wywalamy z "R"
7 wrz 15:32
Woj: po zrobieniu tego działania x2+7x+6=0 wszyło mi x=√−6/7, i co w związku z tym ?
7 wrz 15:46
Woj: dobra popełniłem straszny błąd, to działanie x2+7x+6 można zamienić na (x+6)(x+1), wtedy widać
że x≠−6, x≠−1, dzięki za pomoc, pozdrawiam
7 wrz 15:53
sushi_gg6397228:
D=R\ {−6; −1}
na zdrowie
7 wrz 15:55