Trygonometria
misiaczek: Proszę o pomoc w trygonometrii

Funkcja f określona jest wzorem f(x)=
√2(1−
√3)/4 razy cosx −
√2(1+
√3)/4 razy sinx
Korzystając z odpowiedniego wzoru na funkjcę trygonometryczną sumy kątów, zapisz wzór funkcji f
innej postaci.
Myślę nad skorzystaniem z wzoru cos(alfa+beta), ktoś może dać wskazówkę?
7 wrz 15:23
PW: Nie bardzo można pomóc, bo musiałbym zgadywać przepis na f.
Opanuj pisanie ułamków według schematu:
(1) U {licznik} {mianownik}
| | licznik | |
widać jako |
| , gdy napisze się (1) bez spacji. |
| | mianownik | |
7 wrz 15:37
chomik: | | √2(1−√3) | | √2(1+√3) | |
Dziękuję.  f(x)= |
| cosx− |
| sinx |
| | 4 | | 4 | |
7 wrz 15:49
PW: Dobrze myślisz, wzór
sin(α−x) = sinαcosx−cosαsinx,
trzeba tylko odczarować α. Te liczby sinα i cosα są paskudne, ale widać że po pomnożeniu ich
otrzymamy ładny wynik. Zróbmy więc tak:
sin2α = 2sinαcosα = 2•(...)(...) =
− powinno się wyliczyć ładne α.
7 wrz 16:26
Bogdan:
Może sie przyda:
| √2(1 − √3) | | π | | √2(1 + √3) | | π | |
| = −sin |
| oraz |
| = cos |
| |
| 4 | | 12 | | 4 | | 12 | |
7 wrz 16:55