Geometria analityczna
Leszek: Cześć.

Siłuję się tu z zadankiem i nie wiem już jak je zrobić.
Napisz równania kierunkowe stycznych do danego okręgu o i nachylonych do osi OX pod kątem
α=150', jeśli x
2+y
2−10x=0.
Więc okrąg jest w postaci: (x−5)
2+y
2=25
Teraz przechodzę do równania stycznych:
a=tg150'=−
√3, więc:
√3x−y+b=0
d=
|5√3+1−b|2
d przyrównuję do r:
|5√3+1−b|2=5
b=5
√3−9 v b=5
√3+11
i dalej podstawić do równania prostej, ale kurczę już z góry widzę, że mi się nie będzie
zgadzać. Pomocy Panowie?
7 wrz 15:21
PW: Wystarczy rozwiązać układ równań
| | ⎧ | x2+y2 = 25 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | y= − √3x + b | |
− prowadzi do równania kwadratowego z parametrem b. Żądamy by układ miał dokładnie jedno
rozwiązanie (bo ma to być styczna, a nie sieczna).
Sprawdź tą metodą, czy otrzymasz takie b jak wyliczyłeś.
7 wrz 16:04
Janek191:
Raczej : ( x − 5)
2 + y
2 = 25
| | √3 | |
tg 150o = tg ( 90 + 60)o = − ctg 60o = − |
| |
| | 3 | |
7 wrz 16:32
PW: Tak, źle przepisałem równanie okręgu i zawierzyłem Leszkowi w sprawie wsp. kierunkowego,
dziękuję

Żona mi mówi, że jestem nieufny i podejrzliwy, tym razem jej uległem.
7 wrz 16:40
Leszek: Kurcze, no tak, ta nieszczęsna trygonometria...
Tylko jakoś znowu nie chce mi wyjść poprawne b:
d= |5*1/3*√3−1+b|√4/3
Kiedy przyrównuję to do 5 to klapa, może błędy w obliczeniach?
7 wrz 18:02
PW: A sie upierasz. Liczysz odległość punktu (5, 0) od prostej o równaniu ogólnym
√3x +3y − 3b = 0
7 wrz 18:08
Leszek: A nie punktu (5,0) od prostej: √3x−y+b=0 ?
7 wrz 18:12
Leszek: Cholerka, to to samo, wybacz.
7 wrz 18:13
Leszek: Okej, teraz wyszło pięknie. Dziękuje.
7 wrz 18:17