Oblicz liczbę wrzuconych kostek.
Damian: Witajcie mam problem z zadaniem:
Do akwarium o długości 40 cm, szerokości 30 cm i wysokości 20 cm, wypełnionego w 20% wodą,
wrzucono pewną liczbę sześciennych kostek o krawędzi długości 3 cm.
a)oblicz liczbę wrzuconych kostek, jeśli poziom wody podniósł się o 2,25 cm.
Obliczyłem objętość: 24 000 cm3
Woda zajmuje: 4800 cm3
Objętość kostki: 27 cm3
Kompletnie nie wiem co mam teraz zrobić, może ktoś pomóc? Dzięki za pomoc
7 wrz 15:21
sushi_gg6397228:
podaj jakie masz wymiary akwarium z wodą
policz objetość dla wody z kostkami
jakie masz wtedy wymiary
7 wrz 15:24
Damian: 40,30,4.
Objętość wychodzi: 4800 cm3.
Nie wiem co podzielić przez objętość kostki.
7 wrz 15:27
sushi_gg6397228:
woda ma wysokość 4cm w akwarium
jak dodasz kostki, to jaka bedzie wysokosc wody ?
7 wrz 15:29
Damian: Jak mam dodać kostki? Nie wiem ile jest tych kostek i tu jest problem.
W zadaniu wszystko jest napisane.
7 wrz 15:31
sushi_gg6397228:
przeczytaj podpunkt "a" − jeszcze raz i czekam na odpowiedź
7 wrz 15:31
Damian: 6,25 cm to wysokość wody
7 wrz 15:34
sushi_gg6397228:
to teraz policz objetosc wody dla tego
7 wrz 15:35
Damian: 7500 cm3
7 wrz 15:36
sushi_gg6397228:
masz wode z kostami = 7500
masz sama wode =4800
kostki=....
7 wrz 15:37
Damian: 2700, czyli 2700/27 = 100 kostek.
Dzięki.
A jak w podpunkcie b) wrzucono 20 kostek i mam policzyć o ile podniósł się poziom wody?
Liczę objętość kostek: 540 cm3
Woda z kostkami: 5340
Jak policzyć wzrost tej wysokości?
7 wrz 15:41
Damian: Wyszło mi 4,45 dobrze?
7 wrz 15:42
sushi_gg6397228:
masz podana objetosc= 5340
masz podane dwa wymiary: 40 i 30
więc trzeci wymar dajesz "x" i liczysz
potem trzeba odjac te 4cm
7 wrz 15:44
Damian: Dzięki bardzo, a podpunkt c) Ile kostek co najmniej trzeba wrzucić, aby woda sięgała do brzegu
akwarium.
Liczyłem, że do brzegu brakuje 16 cm, skoro 100 kostek podnosi poziom wody o 2,25 cm to 200
kostek podnosi poziom wody o 5 cm. 20 kostek podnosi poziom wody o 0,45.
600 kostek podniesie poziom wody o 15 cm + 40 kostek = 15,9 cm
Jedna kostka podnosi wodę 0,0225 cm3 czyli ok 644 kostek pozwoli podniesc wode do brzegu.
Czy da się policzyć w bardziej matematyczny sposó?
7 wrz 15:56
sushi_gg6397228:
2,25+2,25=....
liczysz cała objetosc akwarium=... ( to juz masz policzone)
objetosc wody= 4800
ile zostaje miejsca=...
wolne miejsce dzielisz przez V kostki=... ilosc kostek
7 wrz 15:58
Damian: dziękuję, wyszło ok 711.
Głupi błąd w obliczeniu i dziwnie łatwo się to liczyło.
7 wrz 16:01
sushi_gg6397228:
na zdrowie
7 wrz 16:02