funkcje
Hondziarz: Udowodnij że jeśli ciąg (a, b, c) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich to ciąg
(loga, logb, logc) jest ciągiem arytmetycznym.
7 wrz 15:21
Hondziarz: help
7 wrz 15:32
MQ: Parę razy już tu było −− poszukaj.
7 wrz 15:38
Hondziarz: Szukałem, ale nie mogę znaleźć
8 wrz 17:52
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny , a,b,c>0
to b2=a*c
logarytmujemy tę równość stronami
logb2=log(a*c) ⇔ 2logb= loga+logc ⇒ loga, logb, logc −−− tworzą ciąg arytmetyczny
c.n.u
8 wrz 18:11
Eta:
I co? ...."Japończyku"

pasuje?
8 wrz 18:17
Hondziarz: Ale to proste było

PS Eta, też lubisz Hondy?
8 wrz 18:20
Hondziarz: Zapomniałem podziękować, więc dziękuję
8 wrz 18:20
Eta:
8 wrz 18:28