;p
sky: Wykaż ,że jeśli ciąg an jest geometrycznym o wyrazach dodatnich to ciąg bn określony wzorem
bn=logpan dla p>0 i p≠1 jest ciągiem arytmetycznym
7 wrz 15:18
sushi_gg6397228:
rozpisz z definicji, jak sprawdzasz, ze to jest ciag arytmetyczny
7 wrz 15:28
sky: hmm z definicji to : 2bn= bn−1+bn+1
7 wrz 15:30
sushi_gg6397228:
to sa na 3 kolejne wyrazu ciagu
jaki jest przepis na sprawdzenie czy to c. arytmetyczny ?
7 wrz 15:33
sky: an+1−an =const ?
7 wrz 15:36
sushi_gg6397228:
w zadaniu mamy ciąg "bn"
więc tak go rozpisz ... i zacznij powoli liczyć
7 wrz 15:38
sky: | | bn+1 | |
logpbn+1−logpbn= logp |
| =? |
| | bn | |
7 wrz 15:43
sushi_gg6397228:
piszesz bn+1− bn=....
do poprawki litery
potem wykorzystaj założenie , że ciag "an" jest geometryczny
7 wrz 15:54
sky: ?
7 wrz 15:54
sky: już rozumiem dzięki
7 wrz 16:00