równanie różniczkowe
Kasia: Rozwiąż równanie różniczkowe (x+lny)dx+(1+(x/y)+siny)dy=0
7 wrz 14:43
Kasia: od czego zacząć jak rozdzielić te zmienne?
7 wrz 17:59
Trivial:
A skąd pewność, że to równanie o zmiennych rozdzielonych?

Forma równania sugeruje równanie
różniczkowe zupełne.
| | ∂P | | 1 | | ∂Q | | 1 | |
Pdx + Qdy = 0 |
| = |
| |
| = |
| |
| | ∂y | | y | | ∂x | | y | |
I tak też jest.
7 wrz 18:09
Kasia: wyszło F(x,y)=x+siny sprawdzi ktoś?
mi wyszło
∂P∂x=1
∂P∂y=−1y2+cosy
F(x,y)=−xy+siny+Φ(x)
∂F∂x=−1y+Φ'(x)
Φ'(x)=1+1y
Φ(x)=x+xy
7 wrz 20:00
Trivial:
Szukasz potencjału:
| | ∂u | | ∂u | | 1 | |
|
| = P |
| = x + lny u = |
| x2 + xlny + φ(y) |
| | ∂x | | ∂x | | 2 | |
| | ∂u | | x | | x | |
|
| = Q |
| + φ'(y) = 1 + |
| + siny |
| | ∂y | | y | | y | |
φ'(y) = 1 + siny
φ(y) = y − cosy + c
Zatem rozwiązanie opisane jest równaniem
| | 1 | |
|
| x2 + xlny + y − cosy + c = 0 |
| | 2 | |
7 wrz 20:13
7 wrz 20:19
Kasia: ale skąd sie wzięło xy+Φ'(x)
7 wrz 20:38
Kasia: a dlaczego przy u nie ma u=0,5x2+xlny+cosy+φ(y),ale jakby to miała być pochodna po y to wogóle
coś....
7 wrz 20:47
Krzysiek: szukasz takiej funkcji u, że:
du/dx=x+lny
dudy=1+x/y+siny
z pierwszego równania całkując po 'x' otrzymujesz:
u=x2/2+xlny+φ(y)
liczysz pochodną tego po 'y' i wstawiasz to do drugiego równania:
x+x/y+φ'(y)=1+x/y+siny
7 wrz 20:52
Kasia: ok już zrozumiałam, serdeczne dzięki
7 wrz 21:02