lolo: Wskazówka od J: wystarczyła, dziękuję

@bezendu
Czy w seriach nie powinna być trzecia możliwość: x=
32π + 2kπ?
lolo: Prawda, mój błąd, w końcu zakres sinusa to <−1,1>.
Dziękuję jeszcze raz za szybką odpowiedź
PW: Jak się bawić to si ę bawić.
sin
2x − cos2x − 2 = 0
(1) sin
2x − cos2x = 2.
Zapala się lampka pt. "zbiór wartości funkcji trygonometrycznych".
sin
2x jest co najwyżej równe 1, |cos2x| też, a więc żeby równanie (1) było spełnione, oba
składniki muszą być równe 1, to znaczy
sin
2x = 1 ∧ − cos2x = 1
(sinx = 1 ⋁ sinx = −1) ∧ cos2x = −1
| | π | | π | | π | |
(x = |
| +2kπ ⋁ x = − |
| +2nπ) ∧ x = |
| +mπ, k, n, m ∊Z |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
(x = |
| +2kπ ∧ x = |
| +mπ) ⋁ (x = − |
| +2nπ ∧ x = |
| +mπ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Pierwszy układ jest spełniony dla m=2k, czyli rozwiązaniami są
Drugi układ jest spełniony dla takich m i n, dla których 2n−1 = m, czyli rozwiązaniami są
Seria (2) zawiera się w serii (3), zatem rozwiązaniami są (3).
Jest to ten sam wynik co uzyskany przez
Godzia, gdyby nie pomylił się w przedostatniej
linijce

.