Wykaż, że zachodzi równość
Zagubiona : | √2 −1 | | 5√2−7 | |
| = p3{ |
| |
| √2+ 1 | | 5√2+7 | |
7 wrz 13:42
sushi_gg6397228:
policz
(√2−1)3=...
(√2+1)3=...
7 wrz 14:44
Zagubiona : dlaczego to do sześcianu ?
7 wrz 15:17
sushi_gg6397228:
bo prawa strone trzeba zwinąć do wzorów skróconego mnozenia (a−b)3 i (a+b)3
7 wrz 15:20
Zagubiona : czyli 23√2 −6 3√2 − 3√2 − 1
7 wrz 15:28
sushi_gg6397228:
zapisz najpierw wzór
(a−b)3=....
7 wrz 15:30
Zagubiona : a3 − 3 a2b +3ab2 − b3
7 wrz 15:34
sushi_gg6397228:
a3=...
3a2b=...
3ab2=....
b3=....
7 wrz 15:37
Zagubiona : a3 = 2√2 \
3a2b = −6
3ab2= 3√2
b3= −1
7 wrz 15:41
sushi_gg6397228:
a i b są liczbami dodatnimi, wiec jak moga wyjść tam minusy ?\
a= √2
b=1
do poprawki
7 wrz 15:46
Zagubiona : a3 = 2√2
3a2b = 6
3ab2= 3√2
b3=1
7 wrz 15:49
Zagubiona : zgadza się ?
7 wrz 15:50
sushi_gg6397228:
tak
teraz do wzoru o 15.34
7 wrz 15:55
Zagubiona : wyszło 5√2 − 7
7 wrz 15:59
Zagubiona : czyli jak podstawie do wzoru (a+b)3 to będzie 5√2 +7
7 wrz 16:01
Zagubiona : a co dalej ?
7 wrz 16:01
7 wrz 16:03
sushi_gg6397228:
teraz przepisz prawa strone z pierwszego postu
7 wrz 16:03
Zagubiona : zgubiłam się

7 wrz 16:11
Zagubiona : | | 5√2−7 | |
prawa strona to sześcian z |
| |
| | 5√2+7 | |
7 wrz 16:11
sushi_gg6397228:
i teraz zamiast tych liczb wpisujemy w liczniku i mianowniku (...)3 odpowiednio i mamy...
7 wrz 16:13
Zagubiona : nie rozumiem...
7 wrz 16:20
sushi_gg6397228:
| 5√2−7 | | (√2−1)3 | |
| = |
| =... to mialem na myśli |
| 5√2+7 | | (√2+1)3 | |
potem stopień pierwiastka i potęga kasują się dając ......
7 wrz 16:22
Zagubiona : nie rozumiem, naprawdę

tłumaczysz świetnie i rozumiem początek, ale tego co się dzieje
teraz, nie
7 wrz 16:27
sushi_gg6397228:
prawa strone zwijamy do wzoru skróconego mnozenia
a potem 3√a3= |a| ( jakiś komentarz)= a
7 wrz 16:30
Zagubiona : to prawą stronę mam rozpisać tak samo jak lewą wcześniej ? według (a+b)
3 ?

dziękuuuję za
cierpliwość
7 wrz 16:33
Zagubiona : :(
7 wrz 16:45
sushi_gg6397228:
masz takie coś np
2= 3√8
rozpisujemy z lewej do prawej
2= 3√23= 3√8
z prawej do lewej
3√8= 3√23= |2|= 2
tak samo masz zrobić ze swoim przykładem
7 wrz 16:50