wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej
Humanistka : znowu jaa

prosze o pomoc w zadaniu : wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x≠0 zachodzi nierówność
9x
4+ 1 w liczniku, x
2 w mianowniku ≥ 6
heeeelp !
7 wrz 13:29
J:
9x4 + 1 − 6x2 ≥ 0 .... wykaż,że ta nierówność jest spełniona dla kazdego x ≠ 0.
(podstaw t = x2 ... i masz równanie kwadratowe)
7 wrz 13:39
Zagubiona : czyli najpierw robię sam licznik ?
7 wrz 13:43
J:
Nie... pokaż,że: 9t2 + 1 − 6t ≥ 0 dla każdego t
7 wrz 13:47
Humanistka : a skąd to 6x2 ? nie mam tego w zadaniu
7 wrz 13:49
J:
Wyjściową nierówność mnożysz obustronnie przez x2
7 wrz 13:50
Humanistka : okej, mam to

aaaa teraz wszystko wiem, dziękuję
7 wrz 13:52
Humanistka : delta wyszła 0, czyli jedno rozwiązanie
7 wrz 13:54
Humanistka : x= 1/3

tak ?
7 wrz 13:54
Humanistka : no tak , ale czy w takim razie nierówność bd spełniona dla dowolnej liczby rzeczywistej ?
7 wrz 13:55
Humanistka : pomocy !
7 wrz 14:01
sushi_gg6397228:
nikogo nie ma w domu

zapisz porządnie przykład
7 wrz 14:43
Saizou :
można np. tak, prawdą jest że
(3x
2−1)
2≥0
9x
4−6x
2+1≥0
9x
4+1≥6x
2
7 wrz 14:50
7 wrz 15:04
Humanistka : sushiii

pomocy !
7 wrz 15:05
Humanistka : sushiii

pomocy !
7 wrz 15:05
Humanistka : sprowadziłam do równania kwadratowego i delta wyszła równa 0
7 wrz 15:06
Humanistka : i mam rozwiązanie 1/3 ale nie wiem co dalej, to znaczy czy wykazałam
7 wrz 15:11
Zagubiona : nie ma nikogo

where are yooou ?
7 wrz 15:17
sushi_gg6397228:
zapisuj po kolei co liczysz
7 wrz 15:19
Zagubiona : okej, więc tak najpierw pomnożyłam obustronnie przez x2
7 wrz 15:21
Zagubiona : i wyszło mi : 9x4 +1 ≥ 6x2
7 wrz 15:21
Zagubiona : później podstawiłam za x2 t
7 wrz 15:22
sushi_gg6397228:
piszemy całe wypracowane
tekst
wzór
tekst
wzór
.....
7 wrz 15:23
Zagubiona Humanistka : i mam 9 t2 − 6t +1 ≥0
7 wrz 15:23
Zagubiona Humanistka : no teraz policzyłam Δ
Δ= 36−4(9*1) = 36−36= 0
7 wrz 15:24
Zagubiona Humanistka : więc będzie jedno rozwiązanie
x1 = 6/18= 1/3
7 wrz 15:25
sushi_gg6397228:
jak wyglada wykres dla paraboli w Twoim poście o 15.23
7 wrz 15:27
Zagubiona Humanistka : ja jestem human

.....

aa w sensie, że jak są nierówności to musze zrobić wykres i
zaznaczyć która część będzie należała i jaki przedział.... no tak...
7 wrz 15:31
pigor: ...jak ci wyszło
9x4+1 ≥ 6x2 to jesteś w domu bo ⇔ 9x
4−6x
2+1 ≥0 ⇔
⇔ (3x
2)
2−2*(3x
2)*1+1
2 ⇔
(3x2−1)2 ≥0 dla x∊R−{0} c.n.w. .
7 wrz 15:31
Zagubiona Humanistka : dobrze myślę ?
7 wrz 15:32
Zagubiona Humanistka : pigor, mam do tej części 9x4−6x2+1 ≥0
7 wrz 15:33
pigor: ..., koniec kropka. ..

nikt nie chce od Ciebie wykresu . ...
7 wrz 15:33
Zagubiona Humanistka : a dlaczego to wsyzstko jest tu tak rozpisane ? (3x2)2−2*(3x2)*1+12
7 wrz 15:38
pigor: ..., zebyś ..."zauważyła" skojarzyła to ze znanym wzorwem
skróconego mnożenia w postaci a2 −2ab+b2= i zamieniła na = (a−b)2 , a to to
jest zawsze, czyli tutaj dla R oprócz zera nieujemne (czyli dodatnie lub równe zero)
7 wrz 15:45
Zagubiona Humanistka : zrozumiałam o co chodzi z tym fragmentem : (3x
2)2−2*(3x
2)*1+12
ale nie pojmę skąd się wzięła kolejna część
7 wrz 15:53